Autoritatea europeana a pietelor de capital (ESMA) recomanda investitorilor sa fie foarte atenti la tranzactiile financiare online, pentru ca nu toate firmele sunt autorizate sa ofere servicii de investitii. ESMA si autoritatile statelor membre au observat o crestere a numarului de plangeri din partea investitorilor cu privire la activitati neautorizate ale firmelor de pe internet.
Intr-un document postat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, ESMA avertizeaza investitorii ca se foolosesc tehnici insistente si agresive de vanzare si o intalnire directa sau semnarea unui contract poate oferi protectie.

„Nu toate firmele care opereaza pe internet sunt autorizate sa ofere produse de investitii – pot fi autorizate, dar numai sa execute alte sarcini, sau pot sa functioneze ilegal vanzand produse riscante sau inexistente neavizatilor. Multe din aceste firme pot parea serioase si reale, dar nu sunt. Seriozitatea unei firme poate fi apreciata cu ocazia unei vizite la sediu sau in contactul direct cu consultantii, in timp ce o pagina de internet este un instrument de comercializare usor de creat, dar care nu corespunde neaparat realitatii.Daca de pe site-ul internet al firmei nu reiese clar ca este autorizata, atunci, cel mai probabil nu este.Daca o firma pare sa fie autorizata, mai verificati o data ca este autorizata; s-au descoperit multe cazuri de afirmatii false ale firmelor. Puteti gasi lista firmelor autorizate pe site-urile internet ale organelor nationale de reglementare”, se arata in documentul autoritatii.

Mai mult, arbitrul pietelor europene recomanda mare atentie la afirmatiile care promit castiguri incredibile sau un potential de crestere enorm al investitiilor care, deseori semnaleaza investitii cu risc mare sau potential fraude.

„Daca vi se pare prea frumos ca sa fie adevarat, probabil ca asa este. Materialele publicitare si afirmatiile online pot fi foarte convingatoare. Atentie la utilizarea cuvintelor sigur, securizat, protejat si garantat. Toate instrumentele comporta un anumit grad de risc, care se reflecta in rata preconizata a rentabilitatii. Daca firmele folosesc aceste cuvinte in materialele lor publicitare, trebuie sa explice clar ce inseamna”, se arata in document.

ESMA recomanda investitorilor sa se gandeasca daca experienta si cunostintele in domeniul pietelor financiare sunt suficiente pentru a intelege bine investitia, in ceea ce priveste riscurile si rentabilitatea.

„Trebuie sa intelegeti costurile aferente. Firmele trebuie sa va ofere informatiile corespunzatoare. Oferte de formare sau tranzactionare cu „portofolii virtuale” sunt folosite curent de firmele care ofera servicii de investitii pe internet si va pot incuraja sa investiti. Fiti atenti la castiguri „gratuite”: oferte promotionale ca „rambursare 10% din valoare” si „in limita a 500 EUR la deschiderea unui cont” sunt exemple de capcane folosite pentru a va atrage ca investitor”.

De asemenea, investitorii trebuie sa fie atenti la aplicatiile informatice care genereaza automat tranzactii in numele clientului. „Tranzactiile efectuate in acest fel va pot scapa de sub control.Evitati sa furnizati datele de pe cardul de credit. Se pot debita bani de pe cont fara consimtamantul dumneavoastra si recuperarea banilor se poate dovedi foarte dificila.In majoritatea cazurilor cand investiti de unul singur pe internet (adica, fara consiliere cu privire la produsul vandut sau oferit de firma), firma trebuie sa detina mijloace prin care sa verifice cunostintele si experienta dumneavoastra”.

Cum va protejati?

ESMA recomanda pastrarea unui exemplar imprimat al tranzactiei dumneavoastra online si cautarea functiilor de securitate existente pe site-uri. Astfel se asigura tranzactionarea datelor personale intr-un mediu securizat.

Verificati intotdeauna daca firma este autorizata, pe site-ul ESMA sau pe site-ul organului national de reglementare al firmei. Daca o firma nu este autorizata sa furnizeze servicii si activitati de investitii, acesta inseamna ca nu are voie sa le furnizeze. De asemenea, este mai probabil ca aceasta sa nu respecte normele de protectie a consumatorilor.

„Daca aveti de-a face cu o firma care nu este autorizata sa furnizeze servicii si activitati de investitii, inseamna ca veti pierde probabil banii, indiferent de rezultatul tranzactiei efectuate si ca nu veti avea acces la sistemele nationale de protectie de care dispun investitorii care au de-a face cu entitati autorizate. Salvati sau imprimati intotdeauna toate materialele importante pentru arhiva dumneavoastra personala. Aceste informatii se pot dovedi utile in cazul in care va trebui sa depuneti o plangere”, se mai arata in avertizarea ESMA.

Principalele recomandari are autoritatii europene


- Atentie la riscurile pe care le comporta investitiile online.

- Verificati daca firma este autorizata.

- Atentie la promisiuni de castiguri mari.

- Atentie la aplicatii informatice care genereaza automat tranzactii.

- Aveti grija deosebita cand vi se cer datele de pe cardul de credit.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri