Banca Transilvania (TLV) a raportat la 9 luni un profit net de 338,13 milioane lei, mai mare cu 40,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Activele bancii au urcat fata de decembrie 2013, cu 6,2%, la 34,04 miliarde de lei.

"La sfarsitul primelor noua luni ale acestui an, activele bancii totalizeaza 34.047 milioane lei, soldul creditelor este cu 5,6% mai mare decat era la finalul anului 2013, iar totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienti este cu peste 6% peste nivelul de la sfarsitul anului 2013; nivelurile atinse sunt peste cifrele bugetate pentru sfarsitul lunii septembrie 2014", se arata intr-un comunicat al bancii, citat de Mediafax.

In primele noua luni din 2014 Banca Transilvania a acordat companiilor si persoanelor fizice 108.000 de credite noi, in valoare totala de peste 7,9 miliarde lei. Veniturile operationale au urcat in trimestrul al treilea cu 26% fata de aceeasi perioada din 2013, la 1,44 miliarde lei, marja neta a dobanzii a fost de 3,43%, in linie cu cea aferenta primului semestru, raportul cost/venit imbunatatindu-se cu peste 8 puncte procentuale, la 42,3%.

Numarul de clienti activi, persoane fizice si companii, a avansat cu 14% fata de aceeasi perioada a anului 2013, la 1,88 milioane. Focusul Bancii Transilvania a fost reprezentat de clientii retail si IMM, precum si segmentele specializate. Numarul de operatiuni derulate prin conturi BT a crescut cu 11% fata de aceeasi perioada a anului 2013, iar ritmul de crestere a veniturilor din comisioane operationale a fost de peste 15%.

Banca Transilvania a incheiat trimestrul III din 2014 cu un portofoliu de 2,27 milioane carduri, generand tranzactii cu 16,5% mai mari fata de perioada similara a anului precedent. Cota de piata a bancii privind volumul tranzactiilor este de 17,7%. In ultimele 12 luni portofoliul de carduri de credit a crescut cu 17%. Perioada trimestrului III a adus cresteri consistente pentru Banca Transilvania, pe domeniul retail fiind acordate credite in valoare de peste 1,5 miliarde lei. In ceea ce priveste companiile, in cursul trimestrului III al anului curent banca a acordat aproximativ 19.000 de credite noi, cu o expunere medie pe client de 598.000 lei. La finele lunii septembrie, soldul creditelor BT era de 20,02 miliarde lei, iar resursele atrase de la clienti au ajuns la 27,38 miliarde lei, raportul credite - depozite fiind de 73,13%. Banca Transilvania are un indicator de lichiditate imediata de 50,4%, sensibil mai bun decat media sistemului bancar, potrivit sursei citate.

In continuarea demersului inceput in trimestrul II 2014, in conformitate cu recomandarea BNR, Banca Transilvania a scos in afara bilantului creditele care aveau serviciul datoriei mai mare de 360 zile si erau integral acoperite cu ajustari de depreciere. Creditele scoase in afara bilantului in trimestrul III 2014 au fost cu 26% mai mici decat valoarea din trimestrul II 2014, noteaza banca. Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 11,47% din totalul portofoliului de credite al Bancii Transilvania, la sfarsitul trimestrului III 2014, in continuare fiind sub media sistemului bancar din Romania. BT a inregistrat, la 30.09.2014, cheltuieli nete cu provizioanele pentru active si angajamente de creditare de 442 milioane lei.

Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente si garantii ipotecare reprezinta in continuare peste 125%, valoare pastrata pe parcursul ultimilor doi ani. Soldul total al provizioanelor este de 2,43 miliarde lei, la data de 30 septembrie 2014, reprezentand 12,2% din totalul creditelor. "Primele 9 luni ale acestui an au confirmat trendul observat in 2013 cu privire la imbunatatirea comportamentului de plata al clientilor retail si IMM. Efectul combinat dintre imbunatatirea comportamentului de plata al acestor doua categorii de clienti si reducerea expunerilor neperformante istorice aferente acestor clienti au dus la o scadere cu 11% a volumului restantelor de peste 90 de zile pe segmentele mai sus mentionate", mai arata banca.

Cel mai mare actionar al Bancii Transilvania este Banca pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu o participatie de 14,6%. Printre actionarii semnificativi se regasesc presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila (5,1%), si International Finance Corporation, divizie a Grupului Bancii Mondiale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »



Setari Cookie-uri