Companiile de intermediere considera ca este necesara realizarea unor conventii care sa stabileasca aplicarea unitara a instructiunii CNVM referitoare la determinarea, retinerea si virarea impozitului pe castigul de capital, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Brokerilor remis agentiei Mediafax. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat, la sase luni dupa intrarea in vigoare a modificarilor Codului Fiscal, metodologia de determinare, retinere si virare a impozitului pe castigul de capital rezultat din transferul titlurilor de valoare.

Una dintre principalele modificari aduse de Codul Fiscal a fost majorarea cotei de impozitare a castigurilor obtinute pe piata de capital de la 1% la 16%. Aceste procente vor fi aplicate diferentiat, in functie de perioada detinerii titlurilor in portofoliu, dar si in functie de modul in care au fost obtinute titlurile respective.

Astfel, impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% asupra castigului net realizat din transferul valorilor mobiliare, altele decat titlurile de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale, dobandite incepand cu data de 1 iunie 2005 si instrainate intr-un interval mai mare de un an de la achizitionare. Cu acelasi procent va fi impozitat si castigul aferent valorilor mobiliare evidentiate in conturile clientilor la data de 31 mai 2005, considerandu-se ca perioada detinerii este mai mare de un an. Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine in acest caz intermediarilor, iar termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Asupra castigului net obtinut din transferul valorilor mobiliare achizitionate incepand cu data de 1 iunie 2005 si instrainate de la 1 ianuarie 2006, intr-un interval mai mic de un an de la data dobandirii, se va aplica o cota de 16%.

In aceasta situatie, persoana care detine si tranzactioneaza astfel de titluri de valoare va trebui sa calculeze si sa vireze impozitul, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator pentru anul fiscal incheiat. Castigul net se determina la sfarsitul anului fiscal asupra intregului portofoliu detinut de contribuabil in anul respectiv si reprezinta diferenta pozitiva dintre castigurile si pierderile obtinute pe categorii de venituri impozabile diferentiate in functie de cotele de impozit, inregistrate in cursul anului ca urmare a transferurilor titlurilor de valoare.

Conform instructiunii CNVM, brokerii vor evidentia separat, in momentul incheierii tranzactiei de vanzare, castigul sau pierderea in functie de perioada de detinere a valorilor mobiliare, pe baze diferentiate dupa cotele de impozitare aplicabile, mentiunea daca actiunile provin din Programul de Privatizare in Masa, precum si impozitul retinut.

Una dintre propunerile Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM) este ca, in lipsa documentelor justificative cu informatii suficiente pentru determinarea datei intrarii in portofoliu a titlurilor, pentru actiunile transferate de la registru, sa fie luat in considerare, in mod conventional, momentul in care intermediarul transfera actiunile pentru vanzare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri