Valoarea activelor administrate de fondurile de pensii private va creste cu 60% in acest an comparativ cu 2010, la aproximativ 1,6 miliarde de euro, a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
„La nivel de sistem ne asteptam ca fondurile sa acumuleze in jur de 7 miliarde de lei in acest an, adica pe 1,6 miliarde de euro, astfel incat Pilonul II sa depaseasca suma de 1,5 miliarde de euro, aflata in administrare. Aceasta este insa o previziune prudenta luand in calcul efectele negative din economie asupra viramentelor si a contributiilor”, a spus Mircea Oancea (foto), prezent la o conferinta Mediafax.

Pentru Pilonul III, seful CSSPP estimeaza ca valoarea activelor aflate in administrare va depasi suma de 500 de milioane de lei, adica 120 de milioane de euro, ca urmare a facilitatilor suplimentare oferite de autoritati incepand cu data de 1 ianuarie 2011. Astfel, si numarul de noi participanti care vor intra in sistemul facultativ ar putea ajunge la 40.000 de persoane.

“In fiecare luna a anului trecut au avut loc noi aderari in sistem. Fondurile de pensii facultative, la care inscrierea este una voluntara, au reusit sa atraga aproape 35.000 de participanti pe parcursul anului trecut, in conditiile unor semnale negative privind pensiile private, pe plan international”, a daugat el.

Pe de alta parte, estimarea sa pentru sistemul pensiilor obligatorii se bazeaza pe un randament al activelor de 10% si pe mentinerea unor contributii de 3% per angajat in 2011. Numarul participantilor la Pilonul II a ajuns la aproape 5,2 mil., fiind mai mare cu 5,6% fata de finalul anului 2009.

Valoarea activelor totale administrate in sistemul pensiilor private a depasit estimarile initiale, ajungand la un nivel de 4,66 miliarde lei la finele anului 2010, putin peste nivelul estimat in iulie 2010 de 4,6 miliarde lei. Astfel, activele din sistemul de pensii private au ajuns sa reprezinte o cota de 0,91% din PIB.

Valoarea activelor nete aferente celor 9 fonduri de pensii administrate privat obligatorii a fost de 4,33 mil. lei (peste 1 mld. Euro). Activele nete ale fondurilor din Pilonul II, au crescut in cursul anului 2010 cu 1,95 mld. lei, respectiv cu 81,7 %, dintre care 1,52 mld. lei au reprezentat contributiile nete intrate in fonduri.

Din aceasta suma, 383,5 mil. lei reprezinta rezultatul din administrare pentru anul 2010, profit care se reflecta in mod direct in cresterea valorii din contul fiecarui participant la fondurile de pensii administrate privat.

Tot la finalul anului 2010, valoarea activelor nete ale celor 13 fonduri de pensii pensii facultative, Pilonul III a fost de circa 330 mil. lei (76 mil. euro). Comparativ cu luna decembrie 2009, activele nete au crescut cu 60,7%.

La Pilonul III contribuiau 221.600 participanti, la sfarsitul anului 2010, in crestere cu 18,4% raportat la decembrie 2009. Majorarea a fost de 47%, fata de luna decembrie 2008. Gradul de acoperire a fost de 5% din efectivul total al salariatilor din Romania.
„Din punct de vedere al implicarii angajatorilor in sistemul pensiilor facultative, pentru 54% dintre participanti contributiile au fost platite de catre angajatori, 33% dintre participanti au platit singuri contributiile si o pondere de 12% dintre participanti au platit contributiile impreuna cu angajatorii lor”, a afirmat Oancea.

El a explicat faptul ca sustenabilitatea si dezvoltarea acestui mecanism ce presupune cresterea contributiilor la fondurile de pensii din Pilonul II, in conditiile actuale de imbatranire a populatiei si de scadere a natalitatii, alaturi de imbunatatirea continua a cadrului legislativ secundar aferent pensiilor private.

„In 20 de ani, numarul de pensionari va creste considerabil si prin urmare, se va accentua si mai mult presiunea asupra sistemului public de protectie sociala, care devine greu de sustinut atat timp cat rata de inlocuire este mare”, a spus Mircea Oancea.

Cadrul legislativ vizeaza modificari ale normelor nr. 22 si nr. 11, ca urmare a intrarii in vigoare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si modificari ale normelor privind obligatiile de raportare si transparenta in Pilonul II si in Pilonul III.

De asemenea, pe lista arbitrului pensiilor in 2011 se afla si definitivarea cadrului legal aferent pensiilor private, cu privire la Legea privind modul de plata a pensiilor, Implementarea legii privind infiintarea Fondului de Garantare a Pensiilor Private si Implementarea sistemului de pensii ocupationale, drept un capitol distinct in cadrul Legii 204/2006, avand in vedere faptul ca pensiile ocupationale fac parte din sistemul pensiilor facultative, considera seful CSSPP.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri