Credit Europe Leasing, fosta Finans International Leasing, intentioneaza sa finanteze in a doua jumatate a anului 2011, bunuri in valoare de 50 de milioane de euro, in special pentru echipamente in sectorul medical si agricol, spune Ali Riza Koska, presedinte al companiei.
"Obiectivul nostru pentru partea a doua a acestui an este finantarea sectorului medical si intr-o anumita masura si pe cel agricol, unde suntem orientati in special pe sustinerea firmelor mici si mijlocii cu capacitati de productie reduse, dar cu planuri de business bune", a spus Ali Riza Koska (foto) intr-un interviu acordat wall-street.ro.

El a explicat ca in sectorul medical, compania urmareste sa acorde specialistilor din domeniu - precum doctorii ce detin cabinete individuale si care vor sa-si extinda afacerea - finantari pentru achizitii de echipamente IT si medicale. Finantarile din acest an nu vor viza insa, precum in anii anteriori, preponderent sectorul de real estate si auto.

Din punct de vedere al evolutiei pietei de leasing, 2011 va fi in mare parte asemanator anului trecut, afirma seful Credit Europe Leasing, cand majoritatea jucatorilor s-au concentrat pe optimizarea portofoliului de finantari si evitarea situatiei in care apar defaulturi in randul persoanelor care au beneficiat de credite. El precizeaza ca, in prezent, exista o lipsa de incredere in asumarea deciziilor, atat la nivel individual ca investitor cat si la nivel de sector economic.

"Guvernul prin deciziile sale ar trebui sa fie un catalizator pentru impulsionarea activitatii in mediul de afaceri, insa autoritatile asteapta, la fel cum o fac si investitorii romani, fiecare o actiune din partea celuilalt. Investitorii raspund la stimulentele Guvernului si de aceea orice actiune indreptata pentru sustinerea afacerilor mici si mijlocii afecteaza in mod pozitiv si sectorul de finantare, precum cel de leasing", sustine Ali Riza.

El a mai explicat faptul ca strategia companiei pentru prima parte a acestui an vizeaza mentinerea nivelului de finantare a mediului de business, practicat in ultimii doi, perioada in care Credit Europe Leasing a realizat un numar mare de provizioane pentru clientii neincasati, iar aceasta situatie a condus la pierderi pentru companie. In 2009, compania a inregistrat pierderi in valoare de 32,4 milioane de lei.

De asemenea, compania si-a redus numarul de nagajati de la 75 de persoane in anul 2007 la numai 25 in prezent, precum si numarul de filiale de la sase la numai doua, in Capitala si in Constanta.

"In 2010 nu am inregistrat profit din cauza cresterii provizioanelor, conform cu normele BNR, insa odata cu imbunatatirea mediului economic, o parte dintre clienti vor dispune de mai multi bani si vor avea posibilitatea sa-si achite ratele la contractele de leasing. Astfel, o mare parte din provizionale realizate vor putea fi utlizate pentru finantari, pe langa cele 50 de milioane de euro, din surse proprii", a adaugat el.

Valoarea bunurilor finantate de companie la sfarsitul anului trecut, era de peste 100 de milioane de euro, reprezentata la nivel de structura in special de finantari pe segmentul auto si echipamente. Totdata, numarul de contracte de finantare incheiate nu a depasit anii anteriori, fiind realizate mai putin de 1.000 de tranzactii.

Comparativ, numai in 2007, anul de varf al companiei si al pietei de leasing in ceea ce priveste finantarile in mediul privat, Credit Europe Leasing a incheiat pe piata locala aproximativ 3.200 de contracte, in valoare de peste 204 milioane de euro.

In anul 2008, compania a inregistrat un profit de 8,5 milioane de lei, insa anul urmator, datorita provizioanelor si a scaderii pietei de leasing financiar a trecut pe pierderi, de 32,4 milioane de lei.

La nivel de clienti, compania si-a schimbat targetul mizand in special pe persoane juridice mici si mijlocii sau clienti corporativi in detrimentul celor fizice, avand un nivel de solvabilitate mult mai redus.

Numarul de contracte incheiate de companie, de la infiintare si pana in prezent este de 9.400, din care 5.200 se afla in derulare.

Credit Europe Leasing este numele sub care actioneaza in prezent compania Finans International Leasing, in urma unui porces de rebranding ca urmare a achizitionarii brandului Finans si a unei parti importante din actiunile Finansbank Turcia de catre National Bank of Greece in anul 2005. In urma acestei preluari, institutiile financiare din reteaua Finans, detinute în continuare de Fiba International Holding NV, in Romania, Rusia, Olanda, Ucraina, Germania, Irlanda si Elvetia functioneaza acum sub numele Credit Europe.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri