Banca Transilvania a parafat ieri un imprumut de 75 milioane euro, sindicalizat de la un grup de banci. Banca va folosi banii pentru a-si finanta investitiile in IT, pentru a-si completa rezerva obligatorie de valuta si pentru extinderea creditarii, au spus oficialii BT. Cotatia actiunilor bancii, listate la Bursa de Valori Bucuresti, a ajuns ieri la 1,4 lei noi, cu 0,72% peste nivelul din sedinta precedenta.

Peste 2,4 milioane de actiuni Banca Transilvania (TLV) si-au schimbat ieri proprietarii, pentru 3,34 milioane lei. Creditul a fost sindicalizat de Bank Austria Creditanstalt si Citibank, a anuntat Robert Rekkers, directorul general al bancii. Circa 20 de grupuri financiare internationale urmaresc cu ardoare piata romaneasca pentru a pune un picior ferm aici, multe din ele lovindu-se in mod constant de refuzul actionarilor, spun surse din piata. Banca Transilvania (TLV), se afla printre cele mai vizate zece companii est-europene pentru a fi preluate de grupuri occidentale, potrivit unui studiu realizat de Raiffeisen Centrobank (RCB), divizia de investitii bancare a Raiffeisen Zentralbank.

Zecile de petitori care s-au inghesuit la usa unor entitati precum Banca Europeana de Investitii si Dezvoltare (BERD) pentru a cere pachetul minoritar de 15% detinut de aceasta institutie in TLV s-au lovit de un refuz categoric. Nu este vorba de faptul ca BERD nu este o institutie al carei scop este profitul, ci mai degraba se cunoaste potentialul de dezvoltare al bancii, potential care tine si actiunile la un nivel foarte ridicat pe Bursa, spune un bancher. In acest context, vrem sa crestem in continuare si sa beneficiem de potentialul pietei. Actionarii nu au discutat nici o oferta pana acum si nici nu credem sa o faca anul acesta, spune un oficial al TLV.

Ieri TLV a obtinut creditul sindicalizat de 75 milioane euro inclusiv din partea unor banci care nu sunt straine de privatizarea CEC. TLV insa s-a dezvoltat cel mai mult din bancile cu capital romanesc: a dublat numaul de sucursale ajungand la 215 in prezent si va mai deschide inca 100 anul acesta, demarand lucrarile si la noul sediu, de 7.500 de mp si 5-7 milioane euro, din Bucuresti. Tot anul acesta TLV va investi masiv in reteaua de automate bancare si carduri, pentru a inlesni accesul online al clientilor intre conturi. Ieri, TLV a obtinut primul credit sindicalizat international, in valoare de 75 de milioane euro, aranjat de Bank Austria Creditanstalt si Citigroup, necesar finantarii creditelor persoanelor fizice si intreprinderilor mici si mijlocii. Banca Transilvania este a treia banca din piata creditelor pentru IMM-uri.

Unii analisti considera, insa, TLV, supraevaluata artificial. TLV a ajuns la un nivel incredibil fata de ceea ce are in spate ca active, insa cred ca nici un investitor strain nu si-ar pune problema sa preia banca la un pret mai mare decat cel platit de Erste pentru BCR, spune un broker.

Chiar daca TLV a ajuns cotata la Bursa cu mult mai mult decat BCR peste valoarea contabila, nu credem ca are ocazia sa scada, spune, insa, un bancher. Intre TLV si BCR nu exista comparatie deocamdata, chiar daca Transilvania este dinamica si acorda actiuni gratuite in loc de dividende, la un raport de 2 la 1 si lumea nu mai sta sa calculeze ca plateste 1.000 lei raportat la valoarea bancii, ci se uita doar la cotatia recenta de 18.000 lei din piata (ieri, TLV a inchis la 14.000 lei /actiune), ceea ce nu este 100% corect, mai spun brokerii. Practic, pe piata de capital exista deja un reper - 1% din BCR este egal cu 240 milioane euro - prin prisma caruia va fi evaluata orice intentie de preluare a Bancii Transilvania sau altei banci precum Carpatica, banci care stau foarte bine la capitolul imagine in piata, dar au de recuperat din punct de vedere al substantei prin rezultatele pe care le vor obtine si profiturile sau beneficiile aduse actionarilor si investitorilor, au declarat, pentru Averea, analistii bursieri.

Distanta dintre Transilvania si Carpatica sau Romexterra, ramane, insa, una destul de respectabila, chiar daca toate cele trei banci au obtinut ratinguri favorabile din partea institutiilor de rating international.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri