Leul a pierdut ieri 69 de lei vechi fata de moneda europeana, ajungand la o cotatie de 3,6391 lei noi/euro, cu 0,18% mai putin ca in ziua precedenta.

Deprecierea monedei nationale din ultimele doua zile, in care euro s-a scumpit cu 127 de lei vechi, este pusa de analisti si pe seama interesului bancherilor pentru cumpararea unor certificate de depozit pe trei luni emise de banca centrala. Ieri, bancile comerciale au cumparat certificate de depozit cu scadenta la trei luni. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras prin aceasta miscare 4,5 miliarde lei noi (1,2 miliarde euro), in incercarea de a stapani excesul de bani din piata, la o dobanda anuala de 7,28%, sub nivelul dobanzii de referinta.

Banca centrala a oferit certificate de depozit in valoare de 6 miliarde lei (1,6 miliarde euro), dar nu a acceptat o dobanda peste 7,49%. De obicei, cand banca centrala ia bani din piata, leul se depreciaza, pentru ca bancile vand euro pentru a cumpara lei, pe care-i plaseaza in certificate, ne-a declarat Radu Craciun, economist sef al ABN Amro Romania. Este posibil ca principala cauza a aprecierii euro din ultimele doua zile sa fie emisiunea de certificate de depozit a bancii centrale, dar nu e singura explicatie, ne-a declarat analistul Florian Libocor.

Banca centrala a incercat sa atraga banii in exces ai bancilor, cu speranta ca va reusi sa urce dobanzile depozitelor bancare spre o valoare care sa depaseasca nivelul inflatiei, sustin analistii. BNR vrea sa traga in sus dobanzile comerciale la valori real pozitive. De altfel cheia atingerii inflatiei se gaseste in dobanzile comerciale. Nu cred ca va fi insa o reactie imediata. Ma astept la alte miscari graduale ale bancii centrale, care ar putea avea ca efect urcarea dobanzilor comerciale, cele oferite de banci pentru depozitele clientilor, cu 1%, cel mult 1,5% in perspectiva urmatoarelor luni, mai spune Craciun. Economistul sef al ABN Amro spune insa ca bancile au un evident exces de lichiditate la inceput de an.

Bancile nu sunt blocate de restrictiile de creditare, pot da imprumuturi in lei, dar asta nu se intampla peste noapte si excesul de lichiditate se mentine, daca BNR nu-i acolo sa-l sterilizeze, a adaugat Craciun.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri