Viramentul bancar nu este inca o solutie prea eficienta pentru persoanele fizice daca avem in vedere timpul necesar operatiunii. Mai ales daca e vorba de transferul banilor din strainatate in tara sau invers. In ciuda retelelor informatizate, durata medie a unei astfel de operatiuni poate ajunge si la zece zile .

Doua miliarde de euro intra anual in tara de la romanii plecati la munca in strainatate. Dincolo de varianta ciorapului, adica intrarea cu ei pe la vama in varianta cash, romanii folosesc atat sistemul Western Union, cat si transferul bancar. Acesta din urma pierde insa teren, in ciuda unor costuri mai reduse, in fata rapiditatii oferite de Western Union. Varianta cecului pare sa nu fie luata in calcul, in conditiile in care perioada de asteptare pana la incasare ajunge la 30 de zile.

La un click distanta

Durata medie a unui transfer bancar este de patru-cinci zile. Cel putin asa sustin bancile. Nu de putine ori se intampla insa ca drumul pana la banca sa fie inutil, si asta chiar daca banii ti-au fost trimisi de la banca-mama. Care ar fi explicatia, in conditiile in care tehnologia permite ca un simplu click sa rezolve problema, chiar si in cazul in care transferul bancar are loc intre filialele a doua banci diferite? Acest lucru se datoreaza faptului ca banca ordonatoare propune, respectiv impune data de valuta cu care se va onora transferul de fonduri. Verificarile, mai precis investigatiile, se fac numai in cazul unor neconcordante in instructiunile de plata, altfel acestea se initiaza numai la solicitarea clientului beneficiar, explica Georgeta Serbanescu, Manager Departament Operatiuni Externe Banca Romaneasca.

Ieftin si incet

Cu toate acestea, de la inceput trebuie spus ca transferul bancar este de departe cel mai convenabil, din punctul de vedere al costurilor, atunci cand este vorba de sume mari de bani, de ordinul a mii de euro. In ceea ce priveste costurile, in cazul unui transfer bancar acestea tin atat de suma trimisa si de comisioanele fiecarei banci, cat si de instructiunile de plata. Aceste costuri pot fi percepute din contul clientului ordonator ori din contul beneficiarului, caz in care suma transferata este diminuata cu respectivele costuri. Costuri suplimentare pot aparea in cazul in care banii sunt tri-misi printr-o banca intermediara, comisioanele percepute ajungand insa pana la maximum 0,5% din suma trimisa.

Livrare la domiciliu

Desi preturile mici reprezinta, in majoritatea cazurilor, o reteta de succes, pentru romanii aflati in strainatate care vor sa trimita banii in tara acest principiu nu se mai aplica. Astfel, chiar daca la Wes-tern Union comisioanele cresc direct proportional cu suma trimisa, reprezentantii bancilor apreciaza ca tranzactiile cele mai multe sunt efectuate prin sistemul electronic de transfer de bani si datorita faptului ca nu necesita deschiderea unui cont sau formalitati complexe. Un element important, daca ne gandim ca majoritatea persoanelor plecate la munca afara provin din zonele rurale, slab bancarizate. In plus, daca furnizorul ales este Posta Romana exista posibilitatea livrarii banilor direct la domiciliul destinatarului, contra unei taxe relativ scazute.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri