Dupa patru zile in care leul a castigat teren in fata monedei europene, iar cursul de schimb a coborat cu opt bani, moneda nationala a inceput o noua saptamana printr-o depreciere. Dealerii au pus deprecierea leului pe seama unei politici a jucatorilor straini de a-si marca profiturile.
Leul a pierdut la inceputul acestei saptamani un sfert din castigurile consemnate in ultimele patru sesiuni. Cursul de schimb a coborat saptamana trecuta cu opt bani, referinta BNR ajungand la un minim al ultimelor 12 luni de 4,0881 lei/euro.

Deprecierea leului a devenit vizibila la inceputul acestei saptamani, pe fondul marcarilor de profit realizate de jucatorii straini. Banca Nationala a Romaniei a anuntat luni un curs de referinta de 4,1065 lei/euro, in urcare cu 1,84 bani fata de nivelul de vineri. Euro era cotat luni seara pe piata interbancara cu aproximativ 4,1041 - 4,1131 lei.

Saptamana trecuta, economistii nu excludeau un curs de 4 lei/euro in viitorul apreciat, dar luau in calcul si scenariul in care banca centrala va tempera tendinta de apreciere.

Aprecierea leului de saptamana trecuta a fost sustinuta de entuziasmul jucatorilor straini fata de randamentele de pe piata localai, de interventiile verbale ale oficialilor BNR, dar si de o posibila interventie a bancii centrale. In plus, dealerii din banci sustin ca aprobarea ultimei evaluari a acordului stand--by cu Romania de catre board-ul FMI a fost anticipata de piata si inclusa in cotatii saptamana trecuta.

"Este greu de crezut ca o sa asistam curand la cotatii sub 4 lei pentru un euro, dar nu excludem acest scenariu. Credem ca un leu prea puternic ar afecta exporturile, dar acest lucru o sa fie vizibil abia in a doua parte a anului", explica saptamana trecuta Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

In jurul orei 16:30, schimburile de luni se perfectau la 4,1100 - 4,1130 lei/euro, cu peste doi bani peste nivelul de vineri, de 4,0875 - 4,0900 lei/euro.

La deschidere rata de schimb a scazut usor, la 4,0860 - 4,0880 lei/euro, insa paritatea a trecut pe crestere dupa primele transferuri.

Cererea de valuta a jucatorilor straini, cu scopul de a-si marca profiturile, a pus presiune pe cotatii, iar acestea au urcat pana la 4,1050 - 4,1070 lei/euro in prima parte a sedintei. Ulterior, cursul a continuta sa urce, pe volume reduse de tranzactionare, iar maximul zilei a fost de 4,1150 lei/euro.

"Este normal ca unii jucatori sa-si marcheze profiturile, dar trendul de apreciere al leului nu s-a incheiat", a comentat un dealer, potrivit Mediafax.

Dealerii au spus ca aprobarea ultimei evaluari a acordului stand-by cu Romania de catre board-ul FMI a fost anticipata de piata si inclusa in cotatii. Board-ul FMI a aprobat, vineri, cea de-a saptea si ultima evaluare a acordului stand-by cu Romania, bazata pe indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru al anului trecut, precum si termenii viitoarei intelegeri, de tip preventiv, care incepe la 31 martie.

Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, a explicat ca aprecierea recenta a leului a fost "determinata de piata si corespunde fundamentelor economice", contribuind la controlarea inflatiei.

Totusi, o apreciere prea rapida a leului poate fi urmata de o depreciere la fel de rapida, motiv pentru care saptamana trecuta se lua in calcul si scenariul in care banca centrala ar decide sa tempereze evolutia leului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri