La inceputul acestui an, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, presedintele Comisiei de privatizare, a declarat ca nu este incantat de ofertele preliminare si ca analizeaza "cea mai buna varianta vizavi de CEC".

El a adaugat ca luna ianuarie nu mai reprezinta un obiectiv ferm pentru depunerea ofertelor finale angajante.

Ca o confirmare a celor spuse atunci de ministrul Vladescu, surse din Ministerul Finantelor au declarat pentru Mediafax ca privatizarea CEC ar putea fi amanata cu doi ani daca planul de afaceri solicitat conducerii bancii va convinge Comisia de privatizare ca restructurarea si dezvoltarea institutiei de credit sunt posibile si fara atragerea unui investitor strategic.

Posibilitatea ca procesul de privatizare a CEC sa fie amanat a provocat reactii "adverse" in randul specialistilor din domeniul financiar.
Mai mult, in cazul amanarii privatizarii, apare intrebarea fireasca daca statul poate opri acest proces. Implicatiile juridice pot afecta destul de mult credibilitatea Guvernului in cazul unui eventual scandal.
In prezent, tot ce se stie este ca, potrivit documentului de solicitare de oferte transmis investitorilor, Ministerul Finantelor si-a rezervat dreptul de a opri procesul oricand considera de cuviinta.

Strategia CEC ignora perspectiva privatizarii

Comisia de privatizare se va intruni saptamana viitoare, cand conducerea CEC va prezenta o strategie pentru urmatorii doi ani, fara sa ia in considerare privatizarea bancii.

"Lucram la un plan de afaceri pana in 2008, pornind de la diferite asumtii, dar ignorand intr-o anumita masura daca se face privatizarea", a confirmat presedintele CEC, Eugen Radulescu. Oficialul CEC nu exclude varianta ca membrii Comisiei de privatizare sa doreasca o analiza bazata pe mai multe scenarii, caz in care conducerea bancii va elabora si alte strategii.

Pentru acest an, banca si-a programat investitii de 100 de milioane lei si are ca tinta un profit net de 10-15 milioane euro. Principalele directii investitionale sunt reprezentate de sistemul IT si pregatirea personalului. In ceea ce priveste continuarea procesului de restructurare, Radulescu vorbeste in principal de relocarea unitatilor si mai putin de restrangerea retelei teritoriale, care insumeaza 1.400 de agentii.

Totodata, presedintele CEC estimeaza ca numarul angajatilor s-ar putea reduce si in acest an cu pana la 1.000 de salariati. Strategia pe 2006 prevede recastigarea cotei de piata, fiind vizata depasirea pragului de 5% din totalul activelor din sistemul bancar pana la finele anului.
Conducerea bancii crede ca este posibila o crestere de cel putin un punct procentual la nivelul cotei de piata si in 2007.

Radu Gratian Ghetea: "Nu e bine sa ramana la stat"

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor considera ca varianta amanarii procesului de privatizare nu trebuie luata in calcul. "Nu e bine sa ramana la stat.
CEC e o banca mare si statul roman pare sa nu fie in stare sa o aduca la parametrii necesari unei economii deschise, europene. In plus, ar fi o bila neagra acordata Romaniei, care, dupa ce a trambitat ca o vinde, acum revine declarand ca poate renunta la privatizarea CEC", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Bogdan Baltazar: "Statul este un gestionar mizerabil"

Consultantul financiar Bogdan Baltazar, fost presedinte al BRD, are o opinie similara cu cea a presedintelui ARB. "Sper ca declaratia lui Sebastian Vladescu sa nu fie altceva decat o modalitate de a creste ofertele. Daca nu este asa este grav. A investi in CEC inseamna a baga bani intr-o gaura neagra. Nu vreau ca banii mei sa fie folositi pentru o investitie inutila. Statul este, oricum, un gestionar mizerabil", ne-a declarat Bogdan Baltazar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri