Ioan Niculae, patronul grupului InterAgro, a anuntat ieri ca intentioneaza sa listeze compania la Bursa de Valori Bucuresti in aceasta vara. El spune ca a fost sfatuit de consultantul grupului, o banca de investitii occidentala, sa listeze holdingul la Bursa si ca oportunitatea finantarii de pe piata de capital i se pare benefica.

"Vom incepe demersurile pentru a lista, probabil in aceasta vara, grupul InterAgro la BVB, si circa 10% din actiuni vor circula liber (free-float)", a spus Niculae. Principalele firme care vor intra in holdingul ce va fi listat sunt fabricile de ingasaminte, respectiv Sofert Bacau, Azochim Savinesti si Turnu Magurele. Dintre firmele care activeaza in sectorul agricol ar putea fi selectate in special intreprinderile de depozitare. Niculae a declarat pentru "Averea" ca nu exclude posibilitatea vanzarii unor active catre firma americana Smithfield, activa in industria carnii - care si-a propus sa investeasca in Romania peste 850 milioane dolari.

In schimb, Niculae nu va vinde nici unul din silozurile de cereale catre Cargill - gigantul american cumparand pana in prezent o parte semnificativa a capacitatii de stocare a cerealelor din Romania. Potrivit lui Niculae, gupul InterAgro (excluzand Asirom, la care este actionar) a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de peste 600 milioane dolari, iar daca se contabilizeaza si activitatea companiei de asigurari se ajunge la o valoare cuprinsa intre 850 si 870 milioane dolari.

Pentru acest an, presedintele InterAgro sustine ca, in cel mai pesimist scenariu - cu majorari semnificative la pretul gazelor care vor conduce la inchiderea unor capacitati de productie din industria chimica si a ingrasamintelor - va atinge o cifra de afaceri de 4-500 milioane dolari, fara a include aportul Asirom.

Niculae anticipeaza, insa, ca toate afacerile pe care le controleaza vor depasi in 2006 pragul de un miliard dolari.

"Privind cu optimism, putem atinge si 1,2 miliarde dolari", a mai spus el. El a adaugat ca pentru acest an sunt prevazute in buget investitii de 35 - 37 milioane euro - cu 25% mai mult decat anul trecut, din care 24 de milioane euro sunt destinate proiectelor de eficientizare a productiei firmelor de ingrasaminte chimice detinute la Turnu Magurele si Bacau. Aceste sume nu privesc si investitiile ulterioare de la Asirom.

"Nu intentionam sa vindem Asirm in acest an, in pofida numeroaselor oferte primite. Cred ca Asirom va atinge un varf de dezvoltare abia in 2008. Daca am fi vandut Asirom acum doi ani, am fi obtinut de trei ori mai putin decat ni se ofera astazi", sustine Niculae.

InterAgro detine 50% din Asirom, care va primi anul acesta un aport de capital de 8-10 miliaone euro pentru dezvoltarea infrastructurii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri