Privatizarea CEC intra pe zi ce trece in categoria ipotezelor. Premierul Tariceanu confirma indirect ca ofertele actuale pentru preluarea bancii sint nesatisfacatoare.
Vinzarea Casei de Economii si Consemnatiuni, in cadrul actualului proces de privatizare, pare din ce in ce mai improbabila. Dupa semnalul lansat in presa de ministerul Finantelor, institutie care este proprietarul CEC, a venit rindul premierului Tariceanu sa confirme indirect ca ofertele pentru cea mai veche banca romaneasca nu sint multumitoare. Acesta a afirmat ca este analizata varianta ca privatizarea CEC sa se deruleze pe baza strategiei folosite in cazul BCR. In lipsa unor oferte financiare multumitoare, autoritatile afirma ca se gindesc sa procedeze in cazul CEC pe modelul care s-a dovedit de succes la BCR.

Planul B, ca la BCR

Seful Guvernului a aratat ca modificarea structurii de actionariat la BCR si cooptarea reprezentantilor BERD si IFC la managementul bancii au permis aplicarea unui program de investitii performant si au condus la oferte mult mai mari din partea investitorilor. Amintim ca intrarea celor doua institutii financiare internationale la BCR (care s-a dovedit ulterior ultraprofitabila pentru acestea) a avut loc in contextul in care, la momentul respectiv, ofertele investitorilor strategici erau derizorii. Fostul ministru de Finante, Ionut Popescu, considera ca o intrerupere a procesului de privatizare la CEC nu este o buna solutie, daca se urmareste un pret mai mare. Experienta ne arata ca nimic din ceea ce a pastrat statul nu s-a vindut mai bine mai tirziu, spune Popescu. Pe de alta parte, profesorul de economie Daniel Daianu crede ca declaratia premierului arata preocuparea autoritatilor in gasirea unei abordari cit mai pragmatice pentru CEC. Trebuie conciliat obiectivul prin care CEC sa fie o banca cu profit, precum si rolul acesteia, de principal furnizor de produse bancare in mediul rural, crede Daianu.

UNPR vrea in unanimitate CEC

Uniunea Nationala a Patronatului Roman doreste achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al CEC, fiind dispusa sa faca o oferta concreta Guvernului Romaniei. Decizia a fost luata prin votul unanim al membrilor din conducerea UNPR in cadrul sedintei, din data de 18 ianuarie a.c., a Colegiului Director. Peste 40 de participanti la sedinta UNPR au decis prezentarea unei oferte de pret si propunerea unui plan de investitii care sa contina reabilitarea tuturor filialelor CEC, precum si informatizarea sistemului. UNPR doreste pastrarea capitalului autohton in sistemul bancar romanesc, iar CEC este ultima sansa a Romaniei pentru a putea realiza acest lucru. Membrii UNPR au forta financiara si capacitatea organizatorica de a sustine un plan investitional comparabil cu al oricarui alt consortiu international, crede Petre Milut, presedintele asociatiei patronale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri