Miliardarul Catalin Chelu, un important actionar la SIF-uri, a declarat ca Erste Bank va face la BCR o majorare de capital. Miza acestei operatiuni o constituie diminuarea cotei de detinere a SIF-urilor la aceasta banca.

Catalin Chelu a afirmat, intr-o emisiune TV de profil bursier, ca Guvernul a negociat contractul de privatizare al BCR la limita legii, iar SIF-urile, care detin impreuna peste 30% din capitalul bancii, au fost supuse la presiuni politice pentru a se da noului proprietar austriac ocazia sa le diminueze cota de detinere.

Aceasta diminuare va avea loc in momentul in care Erste Bank va face la BCR o majorare de capital.

Ce-l doare pe miliardar

Ingrijorarea lui Catalin Chelu ar fi de inteles, dar numai daca se vor clarifica inainte urmatoarele doua aspecte. Primul: cele 5 SIF-uri sint astazi simboluri de succes la BVB in cea mai mare parte datorita detinerilor la BCR. Dividendele distribuite anual de banca si suma cu care a fost vindut pachetul de 62% au urcat cotatiile la valori de neimaginat in urma cu citiva ani, iar intermediarii din piata sint de parere ca nu peste mult timp o actiune SIF va ajunge chiar la un euro.

In mod evident, diminuarea cotelor de detinere la BCR ar duce pretul actiunilor SIF la valori semnificativ mai mici. Al doilea aspect de luat in calcul: Catalin Chelu controleaza pachete importante, in unele cazuri de peste 10%, la fiecare SIF in parte, desi cota maxima de detinere permisa pentru o persoana este de 1%. Intrebat de revista I&P cit controleaza din SIF-uri, Catalin Chelu a raspuns, fireste, pe ocolite: Problema cu interpusii nu mai este de actualitate, dupa momentul cresterii pragului de detinere la SIF-uri de la 0,1% la 1%. Este ceva perimat. Detin actiuni la toate SIF-urile, uniform.

Ce spun regulamentele CNVM

Pentru a proteja actionarii de abuzurile managementului, regulamentele CNVM nu permit SIF-urilor sa aiba o expunere mai mare de 10% pe un simbol. SIF-urile depasesc aceasta expunere in cazul BCR (si nu numai) pentru ca regulamentele amintite au aparut ulterior momentului in care actiunile BCR au intrat in portofoliile lor. In ce masura este justificata ingrijorarea lui Catalin Chelu, care spune ca o majorare de capital social la BCR ar diminua automat cotele SIF, se poate afla citind din regulamentul CNVM: SIF, care la momentul intrarii in vigoare a prezentului regulament au depasit limitele impuse () cu privire la investitiile in actiuni emise de S.C. BRD Groupe Socit Gnrale S.A., S.C. BCR S.A. si S.C. Bancpost S.A., pot pastra aceste detineri fara insa a mai putea efectua investitii in aceleasi titluri

Ambiguitati legislative

Regulamentul spune ca SIF isi pot pastra detinerile, insa nu ne lamureste daca si in cazul unei majorari de capital, expresia fara a mai putea efectua investitii in aceleasi titluri lasa loc pentru interpretari. Am solicitat o declaratie de la CNVM, care ne-a fost data de Ciprian Ene, purtatorul de cuvint al institutiei: In momentul in care se va pune problema majorarii capitalului social la BCR, SIF se vor putea adresa CNVM, care va lua o hotarire pe acest caz concret, tinind cont de interesele actionarilor. Este interesant de stiut ca in piata exista un precedent: un SIF care a participat la majorarea de capital de la SNP, si caruia CNVM i-a permis sa depaseasca limita de detinere, luind in considerare interesele actionarilor.

Conditia a fost insa ca acel SIF sa vinda actiunile detinute peste limita, intr-un termen impus tot de CNVM.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri