Speculatorii de la BMFMS pot efectua, incepind de saptamina trecuta, pariuri pe dobinda interbancara, comunicata de BNR, la care se imprumuta bancile comerciale. Noul instrument financiar poate fi folosit pentru protejare impotriva cresterii dobinzilor la credite.

BUBOR reprezinta rata medie a dobinzii pentru imprumuturile acordate pe piata interbancara la trei luni, comunicata de Banca Nationala a Romaniei. In general, rata dobinzii percepute de o banca pentru creditele acordate este mai mare decit BUBOR, intrucit din suma incasata banca trebuie sa acopere costul resurselor obtinute din creditele atrase de pe piata interbancara. Daca valoarea acestei dobinzi creste, dobinda la credite creste, ne explica in citeva cuvinte ce este in fapt BUBOR, Radu Balbaie, director de tranzactii la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS).

Cistigul variaza

Spre exemplu, pe 17 ianuarie 2006, tranzactiile au fost derulate la pretul de cotare de 8,88%. Sa presupunem ca valoarea oficiala a BUBOR 3, comunicata de BNR la 31 martie 2006 (dobinda interbancara la trei luni), este de 7,54%. In acest caz, vinzatorul ar realiza o diferenta pozitiva de 134 RON. Adica din dobinda de 8,88% se scade cea comunicata de BNR, adica 7,54%, iar rezultatul obtinut se imparte la patru (numarul de trimestre), iar apoi se inmulteste cu valoarea depozitului (40.000 RON). Raportat la marja initiala de 200 RON, profitul vinzatorului se ridica la 67% (cum am spus mai sus, 134 RON). In cazul in care dobinda BNR este mai mare, atunci am pierdut, iar pierderea va fi la fel de mare in buzunarul nostru.

Cum se joaca

Speculatorii care vor sa joace acum pe BUBOR pariaza care va fi cursul dobinzii interbancarei anuntat de BNR la finalul lunii martie. Suma necesara pentru initierea de tranzactii cu aceste derivate este de 200 RON. Deci un cetatean care doreste sa parieze ia legatura cu o societate de servicii de investitii financiare (SSIF), depune marja de 200 RON si emite un ordin privind cumpararea sau vinzarea unui contract futures BUBOR 3.

Daca persoana in cauza are un depozit bancar si considera ca dobinda comunicata de BNR va scadea, ea teoretic ar trebui sa emita un ordin de vinzare. In plus, daca dobinda va creste, si ea are un credit, va trebui sa emita un ordin de cumparare. La scadenta, lichidarea pozitiilor deschise se va face prin plata diferentelor in RON dintre dobinda la care am cumparat si cea anuntata de BNR (exemplul de sus).

Imobilizare 0,5%

Tranzactionarea unui asemenea contract presupune imobilizarea a doar 0,5% din suma care ar fi blocata in depozitul bancar (o marja de 200 RON). Aceste derivate financiar-monetare sint instrumentele ideale pentru protejarea contra cresterii dobinzilor la credite, prin derularea de operatiuni de hedging.

Detinatorul unui credit nu se mai afla la cheremul bancii ori de cite ori se anunta cresteri ale ratei dobinzii acordate de aceasta. Totusi este recomandat ca astfel de speculatii financiare sa fie facute de cei care stiu cum se joaca.

Al 21-lea joc

La Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) se pot efectua in prezent speculatii pe 21 de derivate financiare ( la 3 si 6 luni). Astfel se poate paria pe cit va fi pretul societatilor de investitii financiare (SIF-uri) la finalul lunii martie 2006 sau la finalul lunii iunie 2006. Se mai poate miza pe cursul leu-euro, sau leu-dolar ori pe raportul dolar-euro. In special aceste derivate se adreseaza exportatorilor, care se pot proteja astfel impotriva fluctuatiilor de curs.

Alte derivate au la baza actiunile companiilor petroliere, in general Petrom si Rompetrol Rafinare, sau cele ale bancilor listate la BVB ori ale combinatelor chimice. In 2005, cresterea inregistrata de BMFMS pe aceste contracte a fost de 10 ori mai mare decit in 2004.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri