Porsche a vandut, luni, obligatiuni pe termen de cinci, respectiv zece ani, in valoare de doua miliarde de euro, pentru a-si reface flexibilitatea financiara dupa achizitionarea unui pachet important de actiuni la grupul Volkswagen, transmite Reuters.

Tranzactia, formata din doua componente in valoare de cate un miliard de euro fiecare, survine achizitiei unui pachet de 18,5% din actiunile VW, purtatoare de drepturi de vot, in valoare de trei miliarde de euro (3,63 miliarde de dolari), efectuata in 2005. Saptamana trecuta, Porsche a mai vandut obligatiuni convertibile in valoare de un miliard de dolari.
Avand in vedere ca nu efectueaza in mod frecvent operatiuni de acest tip, Porsche nu a solicitat obtinerea unui rating din partea unei agentii de evaluare financiara.

Un purtator de cuvant al Merrill Lynch a spus insa ca tranzactia este cea mai mare strangere de fonduri de pe piata de euroobligatiuni realizata de o companie care nu beneficiaza de rating. Emisiunea de obligatiuni a fost administrata de Merrill Lynch, in colaborare cu Barclays Capital si HVB.

"Volumul emisiunii a fost stabilit astfel incat sa asigure lichiditati suficiente, pentru a profita de nivelul scazut al dobanzilor, dar si de cererea extrem de ridicata", a declarat Manfred Ayasse, sef al relatiilor cu investitorii la compania Porsche.

Matthias Glueckert, director general la HVB din Mnchen, a spus ca emisiunea a atras subscrieri in valoare de peste sapte miliarde de euro. Cei mai interesati investitori au provenit din Germania, Franta, Marea Britanie si Elvetia. Pentru tranzactie s-au aratat interesati manageri de active, banci de retail, companii de asigurari si cei mai mari cumparatori - fondurile mutuale, a declarat Glueckert.Analistii considera ca, in cazul in care ar primi un calificativ, Porsche ar beneficia de ratingul "A minus".

Porsche, care produce modele auto sport emblematice precum Boxster, a stabilit ca obligatiunile pe termen de cinci ani vor avea o dobanda de 3,5% si un randament cu 0,28% peste obligatiunile de referinta. Dobanda obligatiunilor pe zece ani va fi de 3,875% si randamentul de 0,48% peste obligatiunile de referinta.

"Ne place acordul, singura observatie este ca au obtinut prea multe lichiditati pentru activitatile operationale", a declarat Dominique Dijkhuis, manager de portofolii la firma F&C din Amsterdam. Anterior, un purtator de cuvant al Porsche a confirmat informatiile din publicatia Der Spiegel potrivit carora compania dispune de suficiente fonduri pentru o eventuala majorare a participatiei la VW, de pana la 30%.
Reprezentantul Porsche a precizat insa ca producatorul german nu are intentia, in prezent, de a face acest lucru.

"Controlam 18,53% din titlurile VW si avem si o optiune pentru alte 3,4%, dar nu exista planuri pentru a depasi acest nivel", a spus reprezentantul Porsche. Potrivit unei legi germane referitoare la Volkswagen, nici un actionar individual nu poate controla mai mult de 20% din drepturile de vot ale grupului, indiferent de participatia detinuta.

Totusi, Curtea Europeana de Justitie va lua o decizie, pana la inceputul anului 2007, asupra legii VW, pentru a stabili daca incalca sau nu reglementarile UE referitoare la circulatia capitalului, reprezentantii Porsche asteptandu-se ca legea sa fie respinsa.

Conducerea Porsche a apreciat ca participatia detinuta la VW va preveni o preluare ostila a grupului, care nu ar respecta interesele pe termen lung ale acestuia, in cazul in care justitia ar lua o decizie ostila legii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri