Randamentul eurobondurilor romanesti, pe cinci ani, din prima emisiune a programului MTN (Medium Term Notes) va fi in jur de 5,35%, cu 0,2 puncte peste pretul platit la emisiunea din 2010, subscrierile investitorilor depasind 3 miliarde de euro la inchiderea licitatiei, informeaza Mediafax.
Initial, aranjorii au anuntat ca randamentul a fost setat la mid-swaps (280 puncte de baza - 2,8%) plus o marja de 255 - 260 de puncte de baza, ceea ce inseamna ca randamentul se situa aproape de 5,4%, mai mare decat cel platit in urma cu un an la emisiunea de eurobonduri pe cinci ani.

La finalul perioadei de subscriere, randamentul a fost stabilit la mid-swaps (care a variat joi intre 278 si 290 de puncte de baza) plus o marja de 255 de puncte de baza, ceea ce echivaleaza cu un pret final de 5,33 - 5,35%.

Ministerul Finantelor impreuna cu aranjorii vor stabili suma atrasa si alolcarea finala, dupa care vor fi anuntate rezultatele licitatiei.

Cel mai recent imprumut de pe pietele externe a avut loc in luna martie 2010, cand Romania a imprumutat un miliard de euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenta la 5 ani, la un cupon de 5% si un randament total de 5,17% pe an.

Valoarea subscrierilor s-a ridicat la 4,9 miliarde euro.

Pe piata interna, cea mai recenta licitatie pentru vanzarea de titluri in euro a avut loc pe 6 mai, cand Finantele au plasat obligatiuni cu scadenta la trei ani, la un randament mediu de 4,89% pe an.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Bogdan Dragoi a declarat la inceputul lunii mai ca Trezoreria va mai lansa o licitatie pe piata internationala in a doua parte a anului. Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emisiuni MTN pe piata internationala pe o perioada de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro.

Societe Generale, alaturi de Erste Bank, sunt aranjorii selectati de catre Ministerul Finantelor pentru emisiunile din programul cadru de finantare pe termen mediu.

Potrivit estimarilor BRD - Societe Generale, Ministerul Finantelor va imprumuta in acest an 7,5 miliarde lei (1,8 miliarde euro) de pe pietele externe prin program, in conditiile in care nevoia totala de finantare pentru 2011 este estimata la 86 miliarde de lei.

Pe piata locala, Finantele au vandut titluri de stat in lei de 27,9 miliarde de lei prin emisiuni de obligatiuni si certificate de trezorerie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri