Actiunile celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) au crescut ieri la Bursa de Valori Bucuresti cu 2,83%. De la inceputul anului, acestea s-au majorat in medie cu peste 10%.
Cele cinci SIF-uri detin impreuna la BCR 30,22% din actiunile bancii. Prin urmare, orice anunt referitor la aceasta banca se reflecta pozitiv sau negativ in actiunile lor. Anuntul privind listarea BCR la bursa in maximum trei ani a fost perceput pozitiv de catre investitori. Faptul ca BCR va fi listata la bursa in trei ani i-a facut pe jucatorii de pe piata de capital sa cumpere aceste actiuni, sustine Marius Plugaru, director SSIF Ieba Trust.

Sefii SIF-urilor sint multumiti

Listarea BCR la bursa este clar in avantajul SIF-urilor. Dar aceasta listare depinde de cum se vor comporta austriecii de la Erste Bank, dar mai ales de ce urmaresc ei, sustine Petre Pavel Szel, presedinte-director general la Muntenia Invest, firma care administreaza activele SIF Muntenia. Daca doreste, Erste Bank poate bloca procesul de listare al bancii la bursa prin scoaterea la vinzare a noilor actiuni la un pret mult mai mare decit cel real. Si atunci listarea poate esua. E drept, mai este mult pina acolo. Un alt punct din contractul de privatizare care multumeste conducerea Mun-tenia Invest este cel referitor la modul de acordare a dividendelor. Actionarii Bancii Comerciale Romane (BCR) vor incasa dividende aferente anului trecut in suma de cel mult 50% din profitul net obtinut in 2005, se spune in contract. In anii trecuti, valoarea dividendului distribuit de BCR a fost in procente la fel, adica in jur de 50%. Tot asa avem si la o alta banca aflata la bursa. Este vorba despre BRD-Socit Gnrale, unde in 2004 profitul distribuit a fost putin mai mare de 50%, dar in 2003 a fost mai mic, ne-a explica situatia Petre Pavel Szel.

Cum au evoluat SIF-urile

Ieri, in sedinta bursiera, indicele BET-FI, cel care da cresterea medie a SIF-urilor, s-a majorat cu 2,82%. Cel mai bine au crescut actiunile SIF Oltenia cu 3,93%, care detine 6,22% din actiunile BCR. S-au miscat bine si actiunile SIF Banat-Crisana cu 2,77%, SIF Transilvania cu 2,61%, SIF Moldova cu 2,39% si SIF Muntenia cu 2,21%. Trebuie spus ca aceste patru SIF-uri au la BCR aceleasi procente de actiuni, adica sase. De la inceputul acestui an, SIF-urile s-au majorat in medie cu peste 10%, cele mai bune randamente inregistrindu-se la SIF Moldova - 14,22%. Urmeaza SIF Oltenia cu o majorare de 13,22%, SIF Transilvania cu 12,38%, SIF Muntenia cu 8,18% si SIF Banat-Crisana cu 6,12%. Personal, cred ca actiunile SIF-urilor vor mai creste in viitor, spune Marius Plugaru, director SSIF Ieba Trust.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri