Discutiile privind demararea programului Prima Casa 4 au inceput in urma cu mai bine de o luna, timp in care, insa, doar trei banci au anuntat ca incep sa acorde noi credite. Inters exista din partea a 11 banci, dar negocierile cu Banca Nationala, Fondul de Garantare si Ministerul Finantelor au taiat elanul bancherilor.
Doar BCR, CEC Bank si Alpha Bank, trei jucatori din liga primelor 10 banci comerciale, au inceput sa acorde credite in etapa a patra a programului Prima Casa, etapa in care riscul este impartit in proportie de 50%-50% intre banci si stat. Dobanzile percepute de banci raman nemodificate fata de etapele anterioare ale programului.

Un numar de 11 banci s-au aratat interesate sa participe la programul Prima Casa 4, anunta Fondul de Garantare la mijlocul lunii trecute, ca replica la declaratia lui Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank, care spunea ca doar 4-5 banci sunt interesate.

Bancile au fost nevoite sa isi actualizeze normele interne de creditare pentru a participa la Prima Casa 4 din cauza ca acceptau o parte din riscul de credit. Noile norme trebuie sa fie trimise spre aprobare la Banca Nationala a Romaniei. In plus, pocesul de stabilire a formei legale de inscriere a ipotecii asupra locuintei atat in favoarea bancilor, cat si a statului dureaza mai mult decat asteptarile initiale.

Oficial, bancile isi pot expima optiunea de a participa la noua varianta a programului Prima Casa pana la data de 3 iulie 2011.

Creditele ce vor fi acordate prin noua varianta a programului Prima Casa vor avea tot o rata a dobanzii egala cu Euribor la 3 luni plus o marja fixa de maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv Robor la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale.

BCR vrea sa mai acorde credite prin Prima Casa inca doi ani


BCR, cea mai mare banca de pe piata locala, a demarat la inceputul acestei luni creditarea prin programul Prima Casa 4, fiind prima banca ce s-a inscris in a patra etapa a programului. Banca estimeaza ca va mai putea acorda credite inca un an si jumatate sau doi.

„Avem un sold de 600 milioane de euro al creditelor acordate pana in prezent prin programul Prima Casa. Vom putea acorda imprumuturi inca un an si jumatate sau doi prin acest program, daca ne dublam expunerea”, afirma Oana Petrescu, vicepresedintele de retail din cadrul BCR.

Dobanda perceputa de BCR pentru creditele acordate prin Prima Casa este variabila si este formata din indicele Euribor la 3 luni plus o marja de 3,75% pentru clientii cu istoric in relatia cu banca (marja este de 3,95% pentru clientii fara istoric).

Grecii de la Alpha Bank au anuntat saptamana trecuta ca au incheiat cu Fondul National de Garantare a Creditelor protocolul pentru Prima Casa 4 si ca BNR le-a validat normele de creditare. „Alpha Bank garanteaza aprobarea din punct de vedere financiar a solicitarii in maxim 3 zile lucratoare”, explica oficialii bancii.

Pentru creditele contractate prin Prima Casa 4, dobanda solicitata de Alpha Bank este variabila, formata din rata Euribor la 3 luni plus o marja de 4%.

Si CEC Bank a primit avizul Bancii Nationale pentru lansarea celei de a patra etape a programului Prima Casa. Banca va accepta, incepand de pe data de 14 iunie, noi dosare de credit.

In cadrul programului Prima Casa 4, CEC Bank dispune de un plafon aproximativ de 27 milioane de euro. Dobanda perceputa de banca este variabila si formata din indicele Robor la 3 luni plus o marja de 1,9 puncte pentru creditele in lei, respectiv din indicele Euribor la 3 luni plus o marja de 4 puncte pentru imprumuturile in euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri