BNR va lansa in 4 iulie primul sistem de plati in euro Target 2-Romania, parte a sistemul european Target2, care va asigura decontarea imediata a platilor interbancare, si are participanti initiali 22 de banci, a declarat directorul Directiei Plati din banca centrala, Sabin Carantina.
"Intrucat platile in euro au devenit o realitate a economiei romanesti, prin implementarea sistemului TARGET2-Romania, BNR a raspuns nevoilor sistemului bancar si ale mediului de afaceri, asigurand un canal sigur, eficient, mai ieftin si mai rapid de efectuare a platilor in euro, atat la nivel national cat si transfrontalier", a aratat oficialul BNR, citat de Mediafax.

Potrivit lui Sabin Carantina, sistemul aduce avantaje semnificative bancilor, printre care comisioane mai mici pentru tranzactiile de plata, decontare interbancara rapida a acestora (la nivel de secunde) si posibilitatea extinderii intervalului orar de procesare a platilor in euro pe parcursul zilei.

"Speram ca aceste facilitati sa conduca si la o imbunatatire a nivelului serviciilor de plata oferite clientilor bancari. Intre altele, ne asteptam la o crestere a concurentei pe piata serviciilor de plati in euro si la diminuarea corespunzatoare a comisioanelor percepute de banci clientilor pentru platile in euro", a continuat Carantina.

Comisionul maxim pe tranzactie platit de o banca participanta la sistem este de 0,8 euro, in functie de optiunea de comisionare aleasa si de volumul tranzactiilor respectivei banci.

Incepand din data de 4 iulie, platile in euro vor fi operate prin sistemul Target 2 Romania de Alpha Bank Romania, ATE Bank Romania, CR Firenze Romania, Banca Comerciala Carpatica, Banca Comerciala Feroviara, Banca de Export Import a Romaniei EXIMBANK, Banca Transilvania, Bank Leumi Romania, CEC Bank, Citibank Europe plc. Dublin-sucursala Romania, Credit Europe Bank (Romania), Emporiki Bank -Romania, Garanti Bank, Libra Bank, Marfin Bank (Romania), MKB Romexterra Bank, OTP Bank Romania, Piraeus Bank Romania, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania, UniCredit Tiriac Bank.

Sistemul Target (Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer) a fost infiintat de bancile centrale din zona euro la sfarsitul anilor '90, prin interconectarea a 17 sisteme nationale. Din punct de vedere juridic, sistemul Target 2, dezvoltat in 2007, este structurat ca o multitudine de sisteme de plati nationale, dar tehnic este dezvoltat si operat de bancile centrale din Germania, Franta si Italia.

Bancile care nu vor participa din 4 iulie la sistemul TARGET2-Romania isi vor putea realiza in continuare tranzactiile de plata in euro prin intermediul bancilor corespondente localizate in strainatate sau, dupa caz, a bancilor-mama.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri