Intr-un exemplu de transparenta fara precedent, autoritatile s-au tinut de cuvint si au publicat pe site-ul AVAS contractul de privatizare a Bancii Comerciale Romane. Documentul prefigureaza ce se va intimpla cu BCR pina la finalizarea tranzactiei si in urmatorii trei ani.

Cu exceptia anexelor, contractul de privatizare semnat de statul roman cu austriecii de la Erste Bank este la vedere pe site-ul AVAS incepind de miercuri seara. Orice contribuabil interesat de actul prin care s-a vindut cea mai mare banca romaneasca poate consulta documentul. O serie de informatii au fost deja prezentate in mass-media, altele reprezinta detalii tehnice sau noutati. Multe clauze contractuale reglementeaza activitatea BCR intre semnarea actului de privatizare si finalizarea propriu-zisa a acesteia.

La Bursa, in maximum trei ani

Contractul de privatizare stabileste ca actiunile BCR vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, in maximum trei ani de la preluare, prin listare directa sau oferta publica, dar participatia Erste Bank nu va trebui sa scada sub pragul de 50% plus o actiune din capitalul social.

Erste se obliga sa faca toate demersurile necesare pentru listarea actiunilor BCR, de la convocarea AGA pina la vinzarea efectiva a actiunilor in cazul unei emisiuni de noi actiuni. Erste poate alege sa sustina oferta publica prin vinzarea unei parti din actiunile proprii. In schimb, banca austriaca nu va subscrie nici una dintre actiunile nou-emise cu ocazia posibilei majorari a capitalului social, realizate in scopul ofertei. Daca actiunile care fac obiectul ofertei nu sint subscrise de un numar suficient de cumparatori sau listarea, respectiv oferta publica, nu se realizeaza, obligatiile Erste nu vor fi considerate incalcate.

Incalcarea angajamentelor asumate de Erste Bank in ceea ce priveste obligatia de a lista actiunile BCR va repune automat in vigoare prevederea statutara privind adoptarea deciziilor importante din Adunarea Generala a Actionarilor cu o majoritate de cel putin 75% din voturi. Clauza privind listarea a fost solicitata de cele cinci societati de investitii financiare (SIF) care detin cumulat aproximativ 30% din titlurile BCR. Cererea a avut in vedere o compensare in schimbul renuntarii la pragul de 75% pentru adoptarea deciziilor importante in AGA.

Ce nu are voie sa faca BCR

Pina la finalizarea preluarii bancii de catre Erste, BCR va functiona normal, dar in limitele unor restrictii convenite de parti. Pina la preluarea bancii de catre Erste Bank, numarul de angajati ai BCR nu va fi majorat cu mai mult de 2%, iar obligatiile de plata ale bancii provenite din structura de remunerare sau din nivelul general de remunerare (salarii) sint limitate la o crestere cu maximum 5%. Partea romana a mai acceptat ca banca in totalitate si filialele sale sa deruleze pina la preluarea efectiva operatiuni numai in cursul obisnuit al activitatii, care sa nu aiba un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare. Intelegerea presupune ca din aceste activitati sa nu fie inregistrata o pierdere mai mare de 10 milioane de euro.

O alta interdictie solicitata de cumparator se refera la majorarea sau diminuarea capitalului social atit in cazul BCR, cit si al filialelor. De asemenea, BCR nu va modifica nici o prevedere semnificativa si nu va inceta nici unul dintre contractele semnificative, in afara cursului obisnuit al activitatii. O alta clauza stabileste ca BCR nu va constitui nici o sarcina asupra vreunui imobil aflat in proprietatea sa si nici nu va modifica in detrimentul sau vreun contract prin care i-a fost concesionat sau inchiriat vreun imobil.

Interdictii pentru Erste

Printre interdictiile impuse bancii austriece se numara dizolvarea, lichidarea, falimentarea sau instituirea administrarii speciale, mentinerea identitatii corporative a BCR si instrainarea actiunilor timp de trei ani de la preluare. Erste Bank va achita penalitati reprezentind 10% din pretul platit statului in schimbul actiunilor BCR pentru fiecare caz de incalcare a obligatiilor din contractul de privatizare, in timp ce despagubirile asumate de partea romana nu pot depasi 50% din valoarea pachetului transferat. Penalitatile vor fi calculate prin raportare la pretul achitat de Erste Bank pentru actiunile AVAS la BCR, in valoare de 2,23 miliarde de euro.

Se schimba sefii

Membrii Consiliului de Supraveghere al Bancii Comerciale Romane (BCR) numiti in functie la propunerea AVAS, BERD si IFC trebuie sa semneze scrisori de renuntare la mandat, ca o conditie de prefinalizare a tranzactiei de preluare a bancii de catre Erste. Erste Bank are optiunea sa desemneze pina la zece persoane pentru a infiinta in cadrul BCR un departament special (comitet de consultanta pentru tranzitie) care sa acorde servicii de consultanta.

Membrii comitetului de consultanta vor avea acces in mod rezonabil la documente si registre sub rezerva secretului bancar. In acelasi timp, doi membri ai comitetului vor participa la fiecare intilnire a comitetului executiv, a consiliului de supraveghere si la Adunarea Generala a Actionarilor. In cazul depistarii unei chestiuni semnificative, nici unul dintre membrii comitetului de consultanta nu va putea anunta Erste Bank. Procedura presupune sesizarea vinzatorului (AVAS), care are obligatia sa informeze cumparatorul in termen de doua zile lucratoare, cu respectarea reglementarilor privind secretul bancar.

Cum s-ar putea rupe contractul

Documentul face publice si o serie de clauze care ar putea conduce la rezilierea contractului dintre statul roman si Erste inainte de finalizare. Erste Bank ar putea sa intrerupa imediat si neconditionat contractul de privatizare inainte de finalizare, daca BCR va inregistra pierderi de peste 300 de milioane de euro, potrivit clauzelor convenite in documentele de vanzare. Contractul de privatizare stabileste o serie de evenimente care se inscriu in categoria modificarilor negative semnificative, cum ar fi initierea unei proceduri de faliment, lichidare sau reorganizare a bancii, nesolutionata in favoarea acesteia pina la finalizare, la situatia in care banca sufera o pierdere sau un prejudiciu mai mare de 150 de milioane de euro, sau daca BNR retrage autorizatia bancii sau o plaseaza sub supraveghere si administrare speciala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri