Bancile elene prezente in Romania sunt antent supravegheate de catre specialistii Bancii Nationale a Romanei in contextul in care tensiunile din Grecia, un stat care se afla in pragul falimentului, sunt mai mari ca niciodata. Totusi, bancile grecesti de pe piata locala, desi nu au mai fost profitabile in ultima perioada, au o solvabilitate ridicata si o lichiditate confortabila.
Subsidiarele locale ale bancilor grecesti transmit raportari saptamanale la BNR, capitalizarea lor este buna, iar indicatorul lor de solvabilitate este de 15,7%, cu un punct peste media sistemului, sustine Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. Georgescu subliniaza ca presa, analistii sau oamenii nu trebuie sa fie atenti doar la raportul unei singure agentii de evaluare pentru ca ar putea exista si anumite interese in spatele acestuia.

Un raport al bancii japoneze Nomura citat de un blog Financial Times arata ca Romania si Bulgaria vor fi afectate cu siguranta de criza din Grecia, iar consecintele au inceput deja sa se faca simtite, primul efect fiind reducerea creditarii de catre subsidiarele bancilor elene.

Exprimandu-si pozitia fata de raportul bancii Nomura, Florin Georgescu a declarat: "BNR a luat masuri preventive de monitorizare atenta a bancilor respective, prin raportari saptamanale in ceea ce priveste principalii parametrii care reflecta situatia lor financiara, iar rezultatele acestor raportari au reliefat faptul ca ele (n.r. - bancile grecesti de pe plan local) sunt solide din punct de vedere financiar".

In sens opus, agentia de rating Moody's sustine ca bancile grecesti nu vor retrage linii de finantare semnificative de la subsidiarele din Romania in viitorul apropiat, insa daca vor avea nevoie de capital in cazul unei crize suverane ar putea lua in considerare vanzarea subsidiarelor locale.

In plus, BNR mai dispune si de un plan de reactie in cazul in care situatia din Grecia scapa de sub control.

Planul BNR este invocat si de catre premierul Emil Boc, care sustine ca banca centrala „stie ce are de facut”. "Am vazut ca Banca Nationala stie ce are de facut pentru a preveni un impact negativ, iar ca tara am reusit macar sa ne ferim de asemenea situatii negative, asa cum din nefericire sunt in Grecia, dar am fost nevoiti sa luam masuri mai grele", a declarat Emil Boc la finalul sapatamanii treucte.

Boc a spus ca BNR a luat masuri si pentru protejarea cetatenilor romani care sunt clienti ai bancilor cu capital elen, aflate in Romania, si pentru a preveni "orice incident".

Intrebat daca romanii care au economii la bancile grecesti trebuie sa fie ingrijorati, Florin Georgescu a precizat ca "nu este cazul sa ne gandim la o asemenea ipoteza" pentru ca subsidiarele bancilor grecesti au o lichiditate confortabila.

"Pozitia de lichiditate a bancilor grecesti se prezinta in termeni confortabili, iar faptul ca detin inclusiv un portfoliu de titluri de stat le confera posibilitatea de a accesa fonduri de la BNR prin instrumentele cunoscute si, nu in ultimul rand, faptul ca au o solvabilitate foarte buna le face eligibile ca, atunci cand poate sa fie necesar, BNR sa intervina cu instrumentele necasare pentru sustinerea lichiditatii bancilor respective", explica prim-viceguvernatorul bancii centrale.

Agentia de evaluare S&P a retrogradat ratingurile bancilor elene National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank, cu activitati si in Romania, cu trei trepte, la „CCC”, categoria „extrem de speculativ”. Retrogradarea a venit dupa o decizie similara privind ratingul de tara al Greciei.

Cum arata rezultatele bancilor grecesti din Romania?

Bancile cu capital elen prezente in sistemul bancar din Romania au obtinut profituri in 2010, desi nu la fel de mari precum din anii de boom economic, insa rezultatele aferente primului trimestru din 2011 nu sunt la fel de bune. Bancherii greci, la fel ca toti bancherii de pe plan local, asteapta cu nerabdare reluarea activitatii de creditare.

In timp ce creditarea populatiei si a companiilor a fost ingreunata de recesiune si criza, bancherii greci au preferat sa isi plaseze lichiditatile in titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor, insa randamentul acestora nu este la fel de ridicat precum dobanzile pe care le incasau la credite.

Activele Piraeus Bank Romania au crescut cu 8% de la sfarsitul primului trimestru al anului trecut pana la finele lunii martie 2011, la 2,24 miliarde de euro, iar banca a inregistrat un profit inainte de taxe de 6,6 milioane de euro in primele trei luni din acest an.

Grupul elen NBG, actionarul majoritar al Bancii Romanesti, a inregistrat in Romania pierderi de 1 milion de euro in primul trimestru din 2011, comparativ cu un profit net de 12 milioane de euro in primele trei luni ale anului trecut, in urma declinului veniturilor nete din dobanzi si comisioane.

EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost si al altor companii din Romania, a avut in primul trimestru din acest an o pierdere de 1,1 milioane de euro, comparativ cu un profit de 2,1 milioane de euro in primele trei luni din 2010.

Alpha Bank a avut in Romania o pierdere de 5,7 milioane de euro in primul trimestru al anului 2011, comparativ cu un profit inainte de taxe de 8,1 milioane de euro in primele trei luni ale anului trecut, Profitul operational al bancii s-a redus in aceasta perioada cu 22%, la 43,6 milioane de euro.

Ce cred cititorii wall-street.ro despre situatia din Grecia?

Aproape 80% dintre cititorii care au raspuns la chestionarul realizat de wall-street.ro pe tema situatiei din Grecia au precizat ca sunt ingrijorati. Mai mult, 88% dintre respondenti considera ca efectele crizei din Grecia se vor resimti si in Romania.

Peste 65% dintre cititori cred ca probabilitatea ca Grecia sa intre in faliment este mai mare de 50%, in timp ce aproape 20% asociaza acestui scenariu o probabilitate intre 25% si 50%. Ponderea respondentilor care considera ca riscul ca Grecia sa intre in faliment este mai mic de 25% a fost mai mica de 15%. Peste 3.200 de cititori au raspuns la chestionarul Wall-Street.ro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri