Evolutia preturilor internationale ale materiilor prime si incertitudinile privind calendarul si amplitudinea ajustarii preturilor administrate raman printre principalele riscuri asociate cresterii inflatiei, arata BNR.
"Riscurile asociate perspectivei inflatiei continua sa fie semnificative. Preocupante raman evolutia preturilor internationale ale materiilor prime, incertitudinile privind calendarul si amplitudinea ajustarii preturilor administrate, miscarile de pe pietele financiare internationale in contextul evolutiei crizei datoriilor suverane, precum si posibilitatea manifestarii unor efecte de runda a doua ale socurilor de natura ofertei produse in ultimele trimestre, ceea ce reclama pastrarea unei atitudini prudente a politicii monetare in vederea ancorarii ferme a anticipatiilor inflationiste", se arata intr-un comunicat al BNR, remis dupa sedinta Consiliului de Administratie dedicata politicii monetare.

ANRE a anuntat, vineri, ca pretul gazelor naturale achitat de populatie si producatorii de energie termica va fi mentinut pana la 1 iulie 2012, dar consumatorii industriali vor plati cu 10% mai mult incepand de la 1 iulie 2011. FMI a cerut Executivului sa prezinte, pana in luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preturilor gazelor naturale, pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei. Liberalizarea preturilor vizeaza si sectorul energiei electrice.

Potrivit unui sondaj realizat de Barclays Capital, titeiul si cerealele vor fi materiile prime cu cele mai mari cresteri de preturi in acest an, in conditiile in care investitorii anticipeaza probleme de aprovizionare.

CA al BNR a decis miercuri sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an, pentru a noua sedinta consecutiv, si nivelul rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta, precum si continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar.

"Aceste decizii, coroborate cu implementarea consecventa a angajamentelor asumate de autoritatile din Romania in cadrul acordurilor de finantare convenite cu institutiile internationale, sunt de natura sa asigure conservarea perspectivelor de reluare sustenabila a procesului de dezinflatie si redresare pe baze sanatoase a economiei in cadrul procesului de convergenta nominala si reala", arata sursa citata.

Rata anuala a inflatiei a crescut marginal in luna mai, de la 8,34% in aprilie la 8,41%, in conditiile unei temperari relative a cresterii preturilor volatile si a celor administrate. Potrivit BNR, evolutia este compatibila cu cea mai recenta prognoza pe termen mediu a inflatiei publicata de banca centrala, care anticipeaza reluarea dezinflatiei pe fondul disiparii efectului direct al majorarii cotei TVA, precum si al persistentei deficitului de cerere agregata.

BNR mentioneaza ca in aprilie s-a remarcat o moderare a ritmului anual de crestere a productiei industriale si a exporturilor, precum si prelungirea valorilor negative ale dinamicii anuale a indicatorilor relevanti pentru evolutia cererii interne.

Banca centrala remarca in acelasi timp semne incipiente de revigorare a creditarii, asociate inclusiv continuarii scaderii ratelor dobanzilor practicate de banci la imprumuturi si depozite, desi ritmul anual de crestere a creditului acordat sectorului privat a ramas in teritoriu negativ.
Urmatoarea sedinta a CA al BNR va avea loc in data de 3 august, cand va fi analizat noul raport asupra inflatiei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri