National Bank of Greece, cea mai mare banca din Grecia, isi mentine o pozitie financiara solida si are capacitatea sa sustina afacerile subsidiarelor sale, sustine Marinos Stratopoulos, seful Bancii Romanesti si primul bancher grec din Romania care a facut declaratii in timp ce la Atena tocmai se aproba planul sever de austeritate propus de guvernul elen.
Parlamentul Greciei a aprobat programul de austeritate propus de guvernul elen pentru ca statul sa obtina urmatoarea transa de bani, de 12 miliarde de euro, de la institutiile financiare internationale. Decizia nu a fost una usoara, tinand cont de presiunile sociale imense si de tensiunile de la Atena, iar planul de austeritate al Greciei vizeaza reduceri de cheltuieli, majorari de taxe si infiintarea unei autoritati de privatizare.

Vestile de la Atena au fost asteptate cu suspans si la Bucuresti, unde investitorii greci din sistemul bancar, telecom sau real-estate au vrut sa stie ce se va intampla pe viitor. Zvonurile privind posibilitatea ca bancile elene din Romania sa fie afectate de criza din Grecia au fost intens discutate in ultimele saptamani, desi oficialii Bancii Nationale a Romaniei au precizat ca monitorizeaza atent situatia si ca nu exista probleme.

Grecul Marinos Stratopoulos (foto), CEO al Bancii Romanesti, este primul bancher care a decis sa faca declaratii in aceasta perioada si sa vorbeasca despre strategia bancii de pe plan local, dar si despre situatia financiara a National Bank of Greece, cea mai mare banca privata din Grecia si actionarul majoritar al Bancii Romanesti.

„Economia Greciei se confrunta cu provocari semnificative, dar suntem increzatori ca aceasta va putea sa depaseasca dificultatile si sa intre in ritmul sau normal, cu ajutorul partenerilor din Uniunea Europeana. Sistemul bancar grecesc, in ciuda provocarilor cu care se confrunta economia Greciei si incertitudinii care inconjoara in general mediul economic international, a manifestat o rezistenta exceptionala pe durata crizei”, a declarat Marinos Stratopoulos, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Interviul realizat de wall-street.ro a avut loc chiar inainte ca parlamentul Greciei sa aprobe noul plan de austeritate cu 155 de voturi pentru si 138 impotriva.

Stratopoulos sustine ca pozitia financiara a National Bank of Greece este una solida.

“In particular, NBG isi mentine o pozitie financiara solida, implementand cu succes un plan de majorare a capitalului. Grupul continua sa-si finanteze portofoliul de credite din depozitele clientilor, ceea ce ii permite sa-si mentina un nivel adecvat al lichiditatii si sa sustina cresterea afacerilor subsidiarelor sale”, afirma bancherul grec.

In ceea ce priveste Banca Romaneasca, Marinos Stratopoulos a subliniat ca banca se concentreaza pe dezvoltare si pastrarea tuturor indicatorilor cheie peste media pe sistemul bancar, respectand in acelasi timp si cerintele impuse de BNR cu privire la operatiunile bancii de pe plan local.

El a precizat: „Banca Romaneasca are o pozitie a capitalului foarte confortabila, cu o rata a solvabilitatii de aproximativ 26%, in comparatie cu minimul prevazut de 8%, si o buna lichiditate”.

Cum arata perspectivele economiei romanesti in viziunea unui bancher grec

„Economia a inceput sa isi revina lent si acest fapt este, de asemenea, subliniat de cifrele publicate de catre institutiile oficiale, dar si de catre potentialii investitori interesati in a face investitii in Romania. Totusi, mediul de afaceri continua sa ramana o provocare, dar se intrevede un oarecare optimism pentru a doua parte a anului 2011. In ceea ce priveste sistemul bancar, putem spune ca se mentine abordarea prudenta atat la nivelul bancilor, cat si la nivelul clientilor, unde putem vorbi de o crestere moderata in ceea ce priveste cererea de credite”, afirma Marinos Stratopoulos, seful Bancii Romanesti.

El mentioneaza ca Banca Romaneasca va continua sa sustina economia romaneasca, isi va crestere afacerile de pe plan local intr-o maniera prudenta, iar in acelasi timp va ramane atenta la calitatea portofoliului de credtite.

„Banca Romaneasca isi mentine o rata acceptabila a creditelor neperformante, mai buna decat media sistemului bancar. Creditele neperformante si-au incetinit cresterea in ultima perioada, ajungand la 8,5% la sfarsitul trimestrului intai din 2011 in comparatie cu 7,8% la sfarsitul anului 2010, dar fiind cu aproximativ 50% sub media pe sistem”, sustine CEO-ul bancii.

Conform indicatorilor BNR, creditele restante sau indoielnice reprezinta doar 1,8% din portofoliul total de credite, mult sub media sistemului, precizeaza Stratopoulos.

El a explicat ca Banca Romaneasca a implementat proiecte pentru imbunatatirea proceselor de afaceri si cresterea eficientei operatiunilor. In plus, de anul trecut, banca a implementat si o noua segmentare si abordare pentru fiecare segment de business (retail, IMM sau corporate). Stratopoulos mentioneaza ca aceasta segmentare va ajuta banca sa se concentreze pe cresterea numarului de clienti, obiectivul principal al Bancii Romanesti pentru urmatorii ani.

Portofoliul de credite al bancii are o structura echilibrata intre segmentul de retail si cel corporate, iar oficialii bancii sustin ca dispun de toate resursele necesare pentru a-si sustine toti clientii.

In plus, Banca Romaneasca a decis ca din august 2011 sa isi mute sediul central in cladirea Euro Tower amplasata in zona central-nordica a Bucurestiului, la intersectia strazilor Barbu Vacarescu si Lacul Tei.

Citeste cele mai importante stiri si analize despre situatia de la Atena in sectiunea dedicata Criza din Grecia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri