Cheltuielile cu personalul ale Bancii Nationale a Romaniei au crescut cu 9,1% anul trecut, la 202,9 milioane de lei, potrivit raportului anual al bancii centrale, desi salariile angajatilor au fost reduse cu 25% incepand cu 1 iulie anul trecut.
Contul de profit si pierdere publicat de BNR in raportul anual pe 2010 indica un avans al cheltuielilor cu personalul de 16 milioane de lei, de la 186 milioane de lei in 2009 la 202,9 milioane lei.

"In 2010 au crescut salariile din BNR cu 5,8%, ceea ce inseamna sub rata inflatiei. Aceasta crestere a fost impartita astfel: la varful schemei crestere zero si de la o anumita treapta in jos au fost cresteri graduale, cele mai mari pentru salariile mici. Toate referirile din raport nu sunt la salariul net, ci la cifrele brute, iar taierea de 25% a fost operata pe net, in partea a doua a anului, si a fost suportata numai de salariati, nu si de banca. Pentru a nu intra intr-un dezastru la nivel european, cele 25% luate salariatilor nu au ajuns la buget, pentru ca s-ar fi considerat ca BNR finanteaza bugetul. Sumele au ramas in fondul de rezerva si au intarit capitalul propriu al BNR. Prin urmare, noi in raport vorbim de salariul brut cheltuit, din care BNR a platit impozite pe salarii, CAS si tot ce mai era de platit. Pe crestere ne-am ajustat numai cu inflatia", a explicat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, potrivit Mediafax.

Rata anuala a inflatiei s-a cifrat la 4,74% in 2009 si 7,96% in 2010.

Consilierul guvernatorului BNR a mai spus ca in cursul anului trecut au fost infiintate si functii noi in cadrul unor directii din BNR, printre care la Supraveghere si Statistica, dar influenta acestora in totalul cheltuielilor nu a fost semnificativa.

BNR a mizat anul trecut mai mult pe plasamente in instrumente emise de guverne si institutii supranationale, printr-o politica axata pe limitarea expunerii fata de banci private, iar veniturile din administrarea rezervelor valutare au scazut cu 42,5%, la 240 milioane de euro.

Anul trecut, ponderea plasamentele in titluri guvernamentale a crescut cu 14 puncte procentuale, la 56% din total, in timp ce disponibilitatile in conturi curente si depozite a scazut cu 13 puncte procentuale, la 32% din total.

In 2009, incasarile din administrarea rezervelor valutare s-au ridicat la 418 milioane de euro.

Banca centrala arata in raportul pe anul 2010 ca politica investitionala a fost axata pe limitarea expunerii fata de bancile private, in conditiile persistentei vulnerabilitatii sistemului financiar-bancar global, fiind majorate, pe de alta parte, plasamentele in instrumente guvernamentale.

"Luand in calcul gradul ridicat de incertitudine in ceea ce priveste evolutia mediului economic global si riscul crescut de majorare a ratelor dobanzii, a carui manifestare ar fi putut determina scaderea valorii de piata a obligatiunilor din portofoliile Bancii Nationale a Romaniei, s-au considerat oportune mentinerea duratelor portofoliilor denominate in euro si dolari SUA si reducerea duratei portofoliului denominat in lire sterline. Intr-un asemenea climat, s-a pus in continuare accentul pe aspecte legate de siguranta si lichiditatea investitiilor", se mai arata in raport.

BNR si-a majorat anul trecut portofoliul de investitii in euro de la 63% la 66%, in timp ce investitiile in dolari au scazut de la 29% la 24%. In alte valute, BNR are 10% din plasamente, cu 2 puncte procentuale mai mult decat la finele anului 2009.

Rezervele valutare ale bancii centrale au crescut anul trecut cu 4,13 miliarde de euro, la 32,432 miliarde euro.

Guvernul a decis sa reduca salariile angajatilor din sectorul bugetar cu 25% incepand cu 1 iulie 2010, iar pana la finele anului trecut si salariile personalului din BNR au fost diminuate cu acelasi procent. De la inceputul acestui an, reducerea salariilor nu a mai fost aplicata la BNR.

Legea de reducere a salariilor bugetarilor a prevazut si scaderea veniturilor angajatiilor din BNR. Initial, legea prevedea ca economiile obtinute sa se faca venit la bugetul de stat, dar dupa interventia Bancii Centrale Europene, care a atras atentia ca un astfel de mecanism ar echivala cu finantarea directa a bugetului de catre banca centrala, sumele rezultate din taierile de salarii de la BNR au fost virate in fondul de rezerva.

In cursul anului 2010, BNR a angajat 101 persoane, in timp ce alte 84 au incetat raporturile de munca cu banca. Banca centrala are aproape 1.800 de angajati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri