Cotatiile monedei nationale s-au stabilizat in jurul nivelului de 4,18 lei/euro spre finalul sesiunii interbancare de marti, pe o piata cu volume de transfer in crestere, evolutie decuplata de miscarea valutelor din regiune.
In jurul orei 16:30, euro cotat pe piata interbancara la 4,1780 - 4,1805 lei, in scadere fata de nivelul de luni seara, cand euro era schimbat pentru 4,1950 - 4,1980 lei.

La deschidere, schimburile se perfectau la 4,1910 - 4,1940 lei/euro, iar anuntul Fitch privind imbunatatirea ratingului Romaniei a dus la cresterea interesului pentru lei, ceea ce a pus presiune pe cotatii, iar in prima parte a zilei leul a reusit sa se intareasca pana la un curs de 4,1740 - 4,1760 lei/euro. Ulterior, cursul s-a stabilizat aproape de 4,18 lei/euro.

Agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit luni ratingul pentru credite pe termen lung in valuta al Romaniei de la "BB+" la "BBB-", cu perspectiva stabila, Romania revenind astfel in categoria statelor recomandate pentru investitii.

Dealerii cred ca leul ar putea continua sa beneficieze de pe urma acestui eveniment, dar incertitudinea privind tarile din zona euro cu un nivel ridicat al datoriei publice si impactul asupra Romaniei, decelerarea exporturilor si semnele privind incetinirea cresterii economice ar putea tempera tendinta de apreciere.

Leul s-a decuplat marti de evolutia monedelor de pe pietele vecine, acestea afisand corectii usoare la finalul sesiunii locale. Deprecierile inregistrate de valutele din regiune vin ca o corectie dupa miscarea de apreciere inregistrata in ultimele sedinte, ca urmare a aprobarii de catre Parlamentul Greciei a programului de austeritate cerut de creditorii externi pentru acordarea urmatoarei transe de ajutor financiar pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata.

Un alt factor care a dus la cresterea aversiunii la risc a jucatorilor a fost aprecierea dolarului, dupa datele privind scaderea comertului cu amanuntul din UE.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat marti un curs de referinta de 4,1817 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele trei saptamani. Banca centrala a stabilit luni un curs de referinta de 4,2217 lei/euro, iar nivelul de marti este cu patru bani mai redus.

Leul a continuat sa se aprecieze usor si fata de francul elvetian, iar cursul anuntat de BNR este cu 0,17 bani mai mic, de 3,4229 lei/franc, de la 3,4246 lei/franc luni.

Pentru moneda americana, referinta se situeaza la 2,8875 lei/dolar, cu 1,98 bani sub nivelul de luni, de 2,9073 lei/dolar.

Dobanzile practicate de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au scazut de la 3,66 - 4,16% la 3,40 - 3,90%, iar randamentele pentru sumele plasate la o saptamana au coborat de la 3,78 - 4,28% la 3,59 - 4,09%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri