Moneda nationala s-a depreciat pe tot parcursul sesiunii, in linie cu valutele din regiune, iar cursul a urcat aproape de 4,24 lei/euro, pe fondul temerilor ca Italia, care are una dintre cele mai mari datorii publice la nivel mondial, ar putea fi atrasa in criza datoriilor suverane.
In jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,2340 - 4,2350 lei/euro, cu circa 2,5 bani peste nivelul de vineri seara, cand bancile cotau euro la 4,2100 - 4,2105 lei, informeaza Mediafax.

Piata a deschis la cotatii de 4,2100 - 4,2120 lei/euro, iar pana la jumatatea sedintei cursul a crescut treptat pana la 4,23 lei/euro.

Aversiunea la risc a jucatorilor a crescut pe masura ce euro si-a accentuat deprecierea fata de francul elvetian, atingand luni un nou minim record, din cauza temerilor privind extinderea crizei datoriilor suverane in economiile europene mari, iar tendinta negativa a monedei unice ar putea continua.

Potrivit dealerilor, pietele vor ramane sub presiune toata saptamana, pana la publicarea testelor de stres aplicate bancilor europene, pe 15 iulie.

Pietele au fost influentate si de o informatie publicata de Financial Times potrivit careia liderii europeni iau in considerare un default (faliment) controlat al Greciei, prin care sa poata fi echilibrata situatia financiara a acestui stat.

Paritatea leu/euro a continuat sa urce in a doua parte a zilei, pe volume medii de transfer, potrivit dealerilor, iar maximul zilei a fost de 4,2385 - 4,2400 lei/euro.

Ministrii de Finante din zona euro s-au reunit la Bruxelles pentru o intalnire de urgenta referitoare la Grecia, in conditiile amplificarii pericolului ca criza sa afecteze si Italia.

Valutele tarilor vecine si-au accelerat de asemenea corectiile si in a doua parte a zilei, afisand pierderi de circa 0,7% la ora transmiterii stirii.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni pentru francul elvetian un curs de referinta de 3,5742 lei/franc, cu 9,5 bani mai mare fata de cel de vineri, ajungand astfel la un maxim istoric. In sesiunea de vineri, cursul anuntat de banca centrala pentru francul elvetian a fost de 3,4792 lei/franc.

Pentru moneda euro paritatea a crescut cu 2,35 bani, de la 4,2037 lei/euro la 4,2272 lei/euro.

In acelasi timp, cursul BNR pentru dolar a avansat cu 4,11 bani, de la 2,9510 lei/dolar la 2,9921 lei/dolar.

Randamentele practicate luni de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au continuat sa coboare usor, de la 2,45 - 2,95% la 2,43 - 2,93%, iar dobanzile pentru sumele plasate la o saptamana au scazut de la 2,92 - 3,42% la 2,86 - 3,36%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri