Posta Romana, perla neperformanta din portofoliul Ministerului Comunicatiilor, are in plan de mai bine de jumatate de an sa devina broker de asigurari si sa isi faca banca, doua proiecte ambitioase, dar pentru care nu angajatii de la ghiseele Postei nu sunt pregatiti.
O societate bancara si una de brokeraj in asigurari, acestea sunt cele doua noi societati pe care Posta Romana vrea sa le deschida, motivand ca “Romania nu este o tara foarte bancarizata”. Explicatia este una adevarata, insa principala problema care se pune este daca Posta Romana are o pregatire suficienta pentru a detine astfel de societati. Sunt angajatii de la ghiseele Postei Romane pregatiti sa vanda credite ori polite de asigurari? Dar sa le explice clientilor ce presupun aceste produse financiare?

Ministerul Comunicatiilor vrea ca Posta Romana, unde detine 75% din actiuni, sa infiinteze o banca si un broker de asigurare, societati care vor permite operatorului sa utilizeze mai bine reteaua si sa aduca venituri suplimentare. Potrivit unui proiect de act normativ avansat de Ministerul Comunicatiilor, Posta Romana va infiinta doua noi societati comerciale, denumite "Banca Posta Romana" si "Asigurari Posta Romana".

Banca Nationala a Romaniei (BNR) trebuie, insa, sa aprobe infiintarea unei noi banci, iar viitoarea institutie de credit trebuie sa dispuna, potrivit legislatiei, de un capital social minim de 37 milioane de lei. In cazul brokerilor, capitalul minim solicitat este de 25.000 de lei.

Oficialii bancii centrale nu au discutat public pana acum despre intentia Postei Romane si nici Asociatia Romana a Bancilor nu are un punct de vedere. “Nu pot decat sa le urez succes in decizia de a infiinta o instiutie de credit”, a precizat, pentru wall-street.ro, Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB.

Pregatirea profesionala a angajatilor din banci, in special a celor din sucursale, a constituit un amplu subiect de dezbatere in ultimul an, pe fondul tensiunilor legate de OUG 50. Multi angajati din sucursalele bancilor nu stiu sa le explice clientilor produsele pe care le vand, iar in perioada de boom economic nici nu erau interesati sa faca acest lucru pentru ca bonusurile erau acordate pe baza volumelor de credite sau de carduri de credit vandute.

Nivelul profesional al ofiterilor din agentiile bancare este unul slab, fapt subliniat chiar de catre Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Isarescu a precizat ca nu stie cati din ofiterii din bancile din Dragasani stiu sa citeasca un bilant, desi se numesc bancheri.

Astfel, este greu de crezut ca angajatii Postei Romane se vor descurca mai bine in a vinde credite sau polite de asigurari.

Angajatii Postei Romane ce vor fi desemnati sa vanda si polite de asigurari nu vor putea lucra fara a efectua cursuri de pregatire si a obtine o licenta in acest domeniu, explica Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR). Totusi, desi reteaua Postei Romane este ampla si asigura acces mai mult categorii de cetateni, seful UNSICAR este de parere ca majoritatea clientilor o sa ramana fideli brokerilor de asigurari traditionali.

Brokerii traditionali de asigurari nu vor fi afectati pentru ca ei au ca obiect principal de activitate intermedierea politelor de asigurari, iar Posta Romana are ca obiectiv principal transmiterea corespondentei. Nu stiu in ce masura postasul o sa vanda polite de asigurari si o sa ofere si consultanta despre asigurari”, a declarat, pentru wall-street.ro, Bogdan Andriescu.

Posta Romana are in prezent circa 34.200 de salariati, dintre care peste 11.000 sunt factori postali.

Posta Romana sustinea ca va incepe, pana la 30 iunie, un proiect pilot de intermediere in domeniul asigurarilor, activitate din care estimeaza ca va obtine pana la sfarsitul anului venituri de circa sase milioane de lei. Printre tipurile de polite accesibile prin intermediul retelei postale se vor numara politele de raspundere civila obligatorie (RCA), polite de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD), cele facultative de locuinta si cele facultative de calatorie.

Compania Nationala Posta Romana este cel mai mare operator local de servicii postale si dispune 7.100 de oficii postale, din care 1.200 sunt informatizate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri