Moneda nationala s-a mentinut pe depreciere, iar cursul fluctua aproape de 4,25 lei/euro la finalul sesiunii, in conditiile in care pietele raman tensionate in asteptarea unui acord al congresmenilor americani cu privire la cresterea pragului de indatorare.
In jurul orei 16:30, euro era schimbat pe piata interbancara la 4,2480 - 4,2500 lei, in urcare fata de nivelul de la finalul sesiunii precedente, de 4,2400 - 4,2430 lei/euro, scrie Mediafax.

In debut, schimburile se perfectau la 4,2420 - 4,2450 lei/euro, iar in prima parte a zilei, cursul a urcat peste 4,26 lei/euro.

Spre jumatatea zilei, paritatea a inceput sa scada spre 4,25 lei/euro, in conditiile in care si valutele din regiune si-au redus din corectiile de dimineata. In partea a doua a zilei, cotatiile au fluctuau aproape de 4,25 lei/euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta cu 2,94 bani mai mare, de 4,2527 lei/euro.

Leul s-a depreciat si in raport cu francul elvetian, iar referinta a crescut cu 10,43 bani, la 3,6764 lei/franc, aproape de maximul istoric. In sesiunea de vineri cursul a fost de 3,5721 lei/franc.
In raport cu moneda americana, cursul BNR a urcat cu 2,19 bani, de la 2,9328 lei/dolar la 2,9547 lei/dolar.

Francul elvetian s-a apreciat luni semnificativ fata de euro si a atins un nivel record fata de dolar, in urma interesului investitorilor pentru plasamente sigure, dupa ce congresmenii americani nu au reusit duminica sa ajunga la un acord referitor la cresterea pragului de indatorare.

Alt factor care a influentat piata a fost retrogradarea ratingului Greciei de catre Moody's, cu trei trepte. Agentia de rating considera ca statul elen s-ar putea confrunta cu probleme serioase de solvabilitate pe termen mediu, in pofida pachetului de ajutor extern convenit saptamana trecuta de liderii europeni si de creditorii privati ai tarii.

Dobanzile afisate de bancile comerciale pentru plasamentele pe o zi au urcat la 4,14 - 4,64%, intrucat a inceput o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii cerute de BNR, dar si pentru ca unele companii au inceput sa isi plateasca impozitele si retrag din plasamentele in lei pe care le au la banci.

In acelasi timp, randamentele afisate pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au crescut de la 4,29 - 3,79% la 4,23 - 4,73%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri