Cursul de referinta anuntat de BNR a scazut cu 0,27 bani, la 4,2500 lei/euro, apreciere in linie cu evolutia din regiune, unde investitorii plaseaza o parte din resurse in momentele de scadere a dolarului, aflat sub presiune din cauza negocierilor din SUA privind cresterea limitei datoriei.
Banca centrala a publicat luni un curs de referinta de 4,2527 lei/euro.

Leul s-a apreciat si in raport cu francul elvetian, iar rata oficiala a scazut cu 1,61 bani, la 3,6603 lei/franc. In sesiunea precedenta cursul a fost de 3,6764 lei/franc.

In raport cu moneda americana, referinta BNR a scazut cu 1,78 bani, de la 2,9547 lei/dolar la 2,9369 lei/dolar.

Primele tranzactii din sedinta interbancara de marti au fost de 4,2500 - 4,2535 lei/euro, nivel apropiat de inchiderea de luni, cand euro era cotat la 4,2480 - 4,2500 lei.

Cursul a coborat treptat, iar in jurul orei 10:20 schimburile se realizau la 4,2425 - 4,2450 lei/euro.

Dupa ora 12:30, unele ordine de cumparare de euro au readus cursul la nivelul de la deschidere, insa pentru scurt timp, intrucat cotatiile au coborat din nou sub 4,2500 lei/euro.

La putin timp dupa ora 13:00, cand BNR afiseaza cursul de referinta, euro era tranzactionat la 4,2475 - 4,4695 lei, foarte aproape de nivelul de la finalul sesiunii precedente. Astfel, leul este inca apreciat in raport cu euro, cu 0,2%.

"Dolarul s-a mai apreciat usor si a recuperat teren
, iar asta a temperat intarirea monedelor statelor din regiune. Lucrurile nu sunt clare in ceea ce priveste negocierile din SUA cu privire la cresterea limitei de indatorare. Totusi, miscarile de pe piata locala vin pe volume reduse de tranzactionare", a afirmat un dealer, citat de Mediafax.

Trezoreria SUA a anuntat ca, daca membrii Congresului nu voteaza ridicarea plafonului datoriei de stat pana in data de 2 august, guvernul ar putea incepe sa efectueze plati in functie de prioritati, neglijand unele obligatii financiare.

Dealerul citat a mentionat ca zlotul se aprecia cu 0,1% in raport cu euro, iar forintul se intarea cu 0,4%.

Dobanzile afisate marti de bancile comerciale pentru plasamentele pe o zi au continuat sa creasca, la 5,2% - 5,7%, de la 4,14% - 4,64%, intrucat a inceput o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii cerute de BNR, dar si pentru ca unele companii fac plati la buget si retrag din plasamentele in lei pe care le au la banci.

Totodata, au avansat si randamentele practicate pentru sumele plasate pe termen de o saptamana, la 5% - 5,5%, dupa ce luni au fost de 4,23% - 4,73%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri