BRD-Groupe Societe Generale si BCR, cea mai mare banca din Romania, au avut in primul semestru profituri puternic diminuate, insa bancherii sunt optimisti in ceea ce priveste revenirea creditarii si pariaza ca economia se va insanatosi.
BRD-Groupe Societe Generale a avut in primul semestru venituri nete bancare de 1,6 miliarde lei (383 mil. euro), in scadere cu 8,6% fata de iunie 2010, si un profit net de 282 milioane lei (67,6 mil. euro), mai redus cu 23,3% comparativ cu castigul de 366,9 milioane lei din aceeasi perioada a anului trecut.

"Rezultatele au fost influentate de nivelul activitatii economice, precum si de gradul relativ scazut al cererii de servicii bancare. Se spera ca, in cursul semestrului al doilea, redresarea economica asteptata sa fie confirmata, aceasta depinzand si de stabilitatea situatiei economice in Europa. Primele semne de revenire, cum ar fi imbunatatirea ratingului Romaniei de catre una dintre agentiile internationale de rating, confirma potentiala ameliorare a situatiei economice in al doilea semestru din 2011", se arata intr-un comunicat al bancii.

Si rivalul BCR a raportat in primele sase luni o scadere puternica a profitului net: 158 milioane lei (37,8 milioane de euro), in declin cu 67%. Doar in trimestrul al doilea, banca a raportat un profit net de 82 milioane lei, reprezentand o scadere puternica, de 66,7%, comparativ cu perioada similara din 2010.

De asemenea, presedintele executiv al grupului Erste, Andreas Treichl, este optimist in ceea ce priveste reluarea creditarii in Romania si spera ca economia sa-si revina suficient de puternic, astfel incat sa faca fata unor eventuale derapaje cauzate de alegerile din 2012.

"Sper ca pana in octombrie anul viitor economia sa revina suficient de puternic, astfel incat sa faca fata unor eventuale derapaje cauzate de alegeri", a spus Treichl, potrivit Mediafax.

Intrebat de ce are nevoie Romania, Treichl a afirmat: "Infrastructura, infrastructura, infrastructura".

Banca a publicat majoritatea rezultatelor financiare consolidate pe grupul BCR si conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS).

BRD avea la jumatatea anului active de 47,62 miliarde lei, fiind mai mari cu 0,3% fata de decembrie 2010 si mai mici cu 2,1% decat in iunie 2010.

Volumul total al creditelor acordate clientelei BRD a fost de peste 33,3 miliarde lei. Creditele pentru persoane fizice au fost de peste 16 miliarde lei, in stagnare fata de decembrie 2010, dar sub valoarea de 16,5 miliarde lei din iunie 2010, iar valoarea imprumuturilor acordate companiilor a fost de 17,3 miliarde lei, de la 17,9 miliarde lei la jumatatea anului precedent, pe fondul unei activitati scazute de creditare in primul semestru.

Institutia de credit avea la sfarsitul lunii iunie 2,3 milioane clienti persoane fizice, in stagnare fata de decembrie anul trecut.

Depozitele totalizau la jumatatea anului 29,85 miliarde lei.

Indicatorii financiari au fost calculati in conformitate cu standardele romanesti de contabilitate.

Dureri de cap pentru bancheri: Profituri mai mici in 2011


Profitul net al sistemului bancar a scazut la 94,5 milioane lei la finele lunii iunie, fata de 373 milioane lei in martie, pe fondul majorarii de aproape trei ori a pierderilor cumulate ale bancilor cu rezultate negative.

Potrivit datelor centralizate de BNR, 22 de institutii de credit au realizat la sase luni un profit insumat de 1,076 miliarde lei, cu 56% mai mult decat a fost obtinut la finalul primului trimestru din acest an. Aproximativ doua treimi din profit este concentrat in patru mari banci.

In acelasi timp, 20 de banci au raportat pierderi totale de 982 de milioane lei, de aproape 3 ori mai mari decat cele inregistrate in primele trei luni.

Pe de alta parte, sistemul bancar a recuperat in iunie terenul pierdut in mai, cand datele indicau o pierdere neta cumulata de 56 de milioane de lei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri