Datoria publica a Romaniei a crescut cu peste cinci miliarde lei in luna mai, in special ca urmare a emisiunii de titluri de stat in valuta, si a trecut pentru prima data de 200 miliarde lei, ajungand la 37% din PIB.
In termeni nominali, datoria a fost de 200,6 miliarde lei in mai, fata de 195,5 miliarde lei in luna anteriora, cand reprezenta 36% din PIB, scrie Mediafax, citand datele publicate de Ministerul Finantelor Publice.

Majorarea a provenit exclusiv din cresterea datoriei publice guvernamentale, care a atins in mai 189,12 miliarde de lei.

Potrivit datelor Ministerului Finantelor, emisiunile de obligatiuni in lei si euro insumau la 42,9 mliarde de lei, cu 4,6 miliarde de lei peste aprilie, in timp ce eurobondurile totalizau 10,1 miliarde lei.

Pe langa emisiunile de titluri in lei pe care Ministerul Finatelor le realizeaza in mod obisnuit de pe piata interna, Trezoreria s-a imprumutat in luna mai de la banci cu 939 milioane de euro, printr-o emisiune de obligatiuni in valuta pe piata interna, cu scadenta la trei ani.

Ulterior, in luna iunie, Finantele au mai imprumutat 1,5 miliarde de euro din vanzarea de euroobligatiuni pe cinci ani prin programul MTN (Medium Term Notes).

Datoria publica denominata in lei se ridica la 85,3 miliarde in lei, nivel aproape neschimbat fata de luna anterioara, iar cea denominata in euro insuma 84,5 miliarde de lei in euro, in urcare 4,7 miliarde de lei.

Imprumuturile cu scadente lungi au crescut pentru a treia luna consecutiv, ajungand la 92,2 miliarde de lei, cel mai mare nivel inergistrat pana in prezent. Concomitent, creditele cu scadente pe termen scurt au scazut usor in mai, la 61,2 miliarde de lei, in timp ce imprumuturile pe termen mediu au urcat cu peste patru miliarde de lei, la 35,6 miliarde de lei.

Datoria publica locala era la 11,54 miliarde de lei in mai, in crestere usoara fata de nivelul din luna precedenta, de 11,47 miliarde de lei, dar cu 400 de milioane lei mai mica decat la finele anului trecut.

Oficialii Ministerului Finantelor au declarat in mai multe randuri ca obiectivul Trezoreriei este de a creste maturitatile la imprumuturi, avand in acelasi timp o finantare echilibrata de pe piata interna si cea externa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri