Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare va putea finanta operatiuni ce implica preluarea de active cu asumarea de pasive ale unei institutii de credit intrate in incapacitate de plata sau pentru care BNR a instituit administrarea speciala de catre o alta banca, potrivit unui proiect de ordonanta, informeaza Mediafax.
"Resursele financiare (ale Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare- n.r.) vor fi utilizate pentru plata compensatiilor aferente depozitelor garantate, sau, dupa caz, pentru finantarea, inclusiv prin emiterea de garantii, a operatiunilor ce implica transfer de depozite garantate, in conditiile stabilite de lege, iar cele prevazute la alin. (1) lit. d) vor fi utilizate potrivit scopului pentru care au fost acordate (...) Fondul va finanta, inclusiv prin emiterea de garantii, operatiuni ce implica transferul de depozite garantate ale unei institutii de credit participante si pentru care suma ce ar urma sa fie platita de Fond in cadrul respectivei operatiuni este mai mica decat cea a compensatiilor de platit pentru respectivele depozite. In acest sens, Fondul are obligatia de a pune la dispozitia administratorului special, in conformitate cu solicitarea acestuia, informatiile privind valoarea compensatiilor de platit si, respectiv, finantarea solicitata", se arata in proiectul de ordonanta publicat de Ministerul Finantelor Publice.

Potrivit legislatiei, in functie de calitatea activelor institutiei de credit aflate in stare de faliment, bancile care preiau integral sau partial bilantul pot sa isi asume pasivele in mod diferentiat, respectiv numai depozite garantate ori depozitele in totalitate, atat garantate, cat si negarantate, ajungandu-se pana la preluarea in intregime a institutiei de credit declarate in stare de faliment.

La incheierea celei mai recente evaluari din partea FMI si CE, seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a indicat printre masurile convenite cu autoritatile romane si intarirea legislatiei financiare, in special in ceea ce priveste falimentul bancar.

Proiectul de act normativ supus dezbaterii publice stabileste si ca in situatii exceptionale in care resursele financiare ale Fondului de Garantare ar fi insuficiente pentru acoperirea platii compensatiilor, respectiv pentru finantarea, inclusiv prin emiterea de garantii, a operatiunilor ce implica transferul de depozite garantate, Guvernul pune la dispozitia Fondului, sub forma de imprumut, sumele necesare, in termen de maximum 15 zile lucratoare de la solicitarea lor de catre Fond.

Sursa fondurilor este reprezentata de veniturile din privatizare inregistrate in contul curent al Trezoreriei Statului, iar conditiile de acordare/rambursare a imprumutului acordat de Guvern Fondului se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

Pana in prezent, FGDB a platit in cazul falimentelor bancare doar compensatii pentru depozitele garantate ale populatiei, nefiind posibil transferul activelor catre o alta banca si asumarea de catre aceasta a datoriile bancii falimentare.

Plafonul de garantare a depozitelor bancare constituite de catre persoane fizice si juridice (IMM) a fost majorat, in acest an, de la 50.000 euro la 100.000 euro. Pentru depozitele care depasesc 100.000 de euro, s-a creat fondul pentru despagubirea persoanelor prejudiciate in cursul administrarii speciale.

Lichiditatile Fondului au urcat cu 400 milioane lei in prima jumatate a anului, la 2,1 miliarde de lei, si au fost depuse primele sume la fondul de despagubire a persoanelor prejudiciate in cursul administrarii speciale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri