Iesirea Romaniei din criza si consolidarea cresterii economice stau de mai bine de un an sub semnul exporturilor, care au mers bine pana in vara acestui an, dar acum au apasat pedala de frana. Cei mai puternici bancheri recunosc necesitatea exporturilor, dar spera si in reluarea cererii interne. Ei se intreaba: "Ce e de facut pentru ca economia Romaniei sa-si revina?"
Economia Romaniei a crescut cu doar 0,2% in trimestrul al doilea din 2011 comparativ cu trimestrul precedent. Chiar si comparativ cu perioada similara din 2010 cresterea a fost una modesta, de 0,3%. Ce semnal indica aceste date? Parerile economistilor sunt impartite. Unii sustin ca avansul economic este unul slab, iar Romania depinde de contextul international, in timp ce altii sunt de parere ca economia isi consolideaza iesirea din recesiune.

Bancherii, insa, spun mult mai clar lucrurilor pe nume. Romania trebuie sa exporte, dar fara o cerere interna sustenabila nu vom ajunge la rate de crestere mai mari sau macar apropiate de potential. Economia romaneasca nu se poate transforma peste noapte dintr-o economie bazata in proportie de 75% pe consum, intr-o economie bazata 75% pe exporturi.

"Cresterea din ultimele trimestre s-a bazat destul de mult pe export, asa ca nu trebuie sa ne surprinda rezultatul trimestrului al doilea, in conditiile in care tarile in care exportam si-au incetinit cresterea economica si sunt marcate de incertitudini. Avem in continuare nevoie de export, dar si de o piata interna cu cerere sustenabila", a declarat, pentru wall-street.ro, Steven van Groningen (foto sus), presedintele Raiffeisen Bank Romania.

El este de parere ca intrebarea esentiala in aceasta perioada nu este "Cand o sa isi revina economia?", ci "Ce putem face ca economia Romaniei sa-si revina?".

"Ne trebuie o viziune clara in problemele binecunoscute: predictibilitate pentru investitori, rezultate mai bune in lupta impotriva coruptiei, imbunatatirea productivitatii si reducerea birocratiei. O asemenea viziune ar restabili increderea in viitor", a adaugat Steven van Groningen.

Creditarea reflecta si ea situatia economiei. Marile companii si-au reluat planurile si cererea de credite din partea lor a cunoscut o anumita invioarare. In sens opus, creditul de retail continua sa ramana la terapie intensiva, cererea fiind redusa si orientata, in special, pe refinantari.

Dominic Bruynseels (foto stanga), presedintele BCR - cea mai mare banca de pe plan local, este de parere ca anumite sectoare ale economiei ies usor din recesiune, dar acestea se bazeaza tot in special pe industriile orientate catre export, insa subliniaza ca aceasta este una dintre bazele pentru care Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei.

"Produsul Intern Brut a crescut modest, dar il vedem accelerand in partea a doua a anului. Partial, aceasta se va datora se va datora sectorului industrial, iar partial, investitiilor in infrastructura (in special lucrarilor pe Coridorul de Transport IV) unde estimam ca se vor pompa bani in economie, in special in partea a doua anului", a declarat, pentru wall-street.ro, seful BCR.

Bruynseels observa o revenire economica, dar sustine ca procesul este foarte anevoios. "Mediul ramane foarte dificil. Economia isi revine mai dificil decat am crezut sau decat ne-am fi dorit. In special cererea interna se afla mult in urma revenirii exporturilor. Ne asteptam ca si aceasta sa isi revina in momentul in care oamenii se vor simti in siguranta in ceea ce priveste locurile lor de munca si cand vor simti efectele cresterilor salariale. Nu vad aceasta avand loc anul acesta, ci mai degraba in cursul primei jumatati a anului viitor", afirma bancherul aflat la conducerea BCR.

In opinia sa, Romania a beneficiat de o ridicare a ratingului de tara tocmai pentru ca a facut ceea ce a zis ca va face, atunci cand a zis ca se va intampla acest lucru.

"Ceea ce trebuie sa facem in Romania este sa fim siguri ca ne aflam in cea mai solida pozitie posibila. Si am incercat asta atat in ceea ce priveste managementul economic, rezervele bancii nationale, capitalizarea si lichiditatea sectorului bancar", mentioneaza Dominic Bruynseels, adaugand: "Romania se afla in aces moment intr-o situatie mult mai buna decat cea in care se afla acum 3 ani. Detine indicatori macroeconomici mai buni, deficitul de cont curent a scazut semnificativ, indatorarea se afla la un nivel inca foarte scazut fata de alte tari".

Optimismul, antreprenoriatul si productivitatea sunt elementele cheie pentru a aduce Romania pe drumul cresterii, sustine Murat Atay (foto dreapta), bancherul aflat la conducerea subsidiarei locale a Garanti Bank.

"Chiar daca aceasta crestere de 0,2% fata de trimestrul anterior pare a fi modesta, pe an aceasta reprezinta 1,4%, o valoare care corespunde estimarilor noastre. Este adevarat ca rezultatul a fost afectat partial de turbulentele existente pe pietele internationale, insa noi ne pastram optimismul in ceea ce priveste cresterea economica in Romania. In momentul de fata, baza cresterii sustenabile se construieste prin aceste mici cresteri. Este greu de imaginat o crestere mare imediat dupa iesirea din recesiune. Avem insa in vedere o crestere mai mare incepand cu trimestrele urmatoare, in primul rand datorita rezultatele bune din agricultura, cat si beneficiilor determinate de cresterea ratingului investitional al Romaniei, care vor produce efecte in perioada urmatoare", a declarat, pentru wall-street.ro, Murat Atay.

El mentioneaza ca in prima parte a anului a observat o cerere crescuta pentru finantare din partea companiilor, ceea ce reprezinta un semn bun pentru economie.

"Ne dorim ca numarul de proiecte de afaceri lansate de companiile locale sa creasca. In special proiectele finantate prin fonduri europene trebuie sa primeasca o atentie sporita atat din partea companiilor, cat si a bancilor. Trebuie sa utilizam fondurile UE acordate tarii noastre, care pot reprezenta unul din pilonii cresterii economice din Romania", concluzioneaza seful Garanti Bank Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri