Creditele de refinantare si cele acordate prin programul Prima Casa au sustinut activitatea bancilor de pe piata locala in prima jumatate din 2011. Bancherii concureaza pentru clientii care vor sa isi mute creditele sau sa isi consolideze datoriile, in timp ce cererea pentru imprumuturi noi ramane inghetata de nesiguranta populatiei fata de salarii si locuri de munca.
BCR, cea mai mare banca comerciala de pe piata locala, a observat o crestere a cererii de credite in al doilea trimestru din 2011, dar pune acest trend pe seama refinantarilor. Cu o cota de piata de 20%, bancherii de la BCR se aseapta la o concurenta mai mare pe piata creditelor la finalul acestui an.

A existat un puseu al cererii de credite, in special in trimestrul al doilea, mai ales ca bancile au inceput sa se trezeasca si sa isi trezeasca consumatorii. Bancile au coborat dobanzile astfel incat sa genereze o revenire a cererii si sa sustina nevoia de refinantare de pe piata. Aceasta a inceput sa incetineasca, avand in vedere si sezonalitatea pe care am mai vazut-o si pe alte piete in campaniile de refinantare. Ne asteptam ca in ultimul trimestru din 2011 competitia sa se manifeste din nou mai puternic pe piata, avand in vedere ca bancile vor lupta pentru clienti buni si pentru cota de piata”, sustine Dominic Bruynseels (foto), presedintele BCR.

“In ceea ce priveste peroanele fizice, o parte semnificativa a cererii de pe piata s-a referit la credite pentru consolidarea datoriilor”, afirma Murat Atay, seful subsidiarei locale a Garanti Bank. Cota de piata a turcilor de la Garanti Bank se apropie de 2%.

Seful BCR mentioneaza ca refinantarea insa nu este doar o particularitate a sectorului retail ci se manifesta, chiar daca nu la fel de vizibil, pe segmental corporate. “Companiile performeza un fel de arbitraj intre ofertele diverselor banci. Observam in randul companiilor consolidarea relatiilor bancare de la mai multe banci cu 2-3 banci de baza”, a declarat el.

“In prima parte a anului am observat o cerere crescuta pentru finantare din partea companiilor, ceea ce reprezinta un semn bun pentru economie”, afirma Murat Atay, CEO al Garanti Bank Romania. El mentioneaza: “Ne dorim ca numarul de proiecte de afaceri lansate de companiile locale sa creasca. In special proiectele finantate prin fonduri europene trebuie sa primeasca o atentie sporita atat din partea companiilor, cat si a bancilor”.

In opinia sa, Romania trebuie sa utilizeze fondurile pe care le are alocate de la Uniunea Europeana deoarece acestea pot reprezenta unul dintre pilonii cresterii economice.

Astfel, volumul de credite acordate clientilor retail este in scadere fata de anul trecut, in timp ce pe segmental corporate incepe sa se observe nevoia de finantare pentru investitii.

Nu vedem insa o revenire semnificativa atat timp cat oamenii nu se vor simti complet in siguranta in ceea ce priveste locurile lor de munca si salariile lor. Clientii nu acceseaza noi imprumuturi, ci cauta modalitati sa economiseasca (de aceea si amploarea campaniilor de refinantari). Companiile, la randul lor, sunt foarte selective in ceea ce priveste proiectele de investitii. Inca avem de asteptat pentru o revenire completa a economiei si a sectorului bancar”, afirma Bruynseels.

Singurul segment unde BCR observa o crestere este creditarea ipotecara in cadrul programului Prima Casa, unde volumul imprumuturilor este cu 15% mai ridicat fata de anul trecut. “Cred ca inca exista disponibilitate si cerere pe acest segment, de aceea ma astept sa vedem continuarea cu succes a programului pe parcursul urmatoarelor 12-18 luni”, concluzioneaza seful celei mai mari banci de pe piata locala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri