Fuziunea Alpha Bank cu EFG Eurobank va fi benefica pentru sistemul bancar romanesc pentru ca va crea o banca mare si puternica, care va putea acorda mai multe credite si oferi depozite mai sigure, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
"Fuziunea este 100% in beneficiul sistemului bancar romanesc. Pe noi ne intereseaza sa avem banci mari si puternice. Pentru populatie, o banca mare si puternica poate acorda mai multe credite si poate oferi depozite mai sigure", a spus Vasilescu, citat de Mediafax.

Consiliile de administratie ale EFG Eurobank si Alpha Bank au aprobat fuziunea celor doua banci, care vor forma cea mai mare institutie de credit din Grecia si din Europa de Sud-Est, actualii actionari ai Alpha Bank urmand sa detina 57,7% din viitorul grup, iar cei ai Eurobank 42,5%.

Fuziunea dintre cele doua banci va crea un grup bancar plasat pe pozitia a treia in Romania, cu un sold al creditelor de 6,937 miliarde euro, un venit inainte de provizionare de 274 milioane euro si 466 de sucursale, potrivit unei prezentari a celor doua institutii de credit.

Alpha Bank Romania si Bancpost, subsidiara locala a EFG Eurobank, ocupau la jumatatea acestui an locurile 8, respectiv 9 in sistemul bancar romanesc, dupa valoarea activelor, de 17 miliarde lei, respectiv 13 miliarde lei. La active totale combinate de 30 miliarde lei, noul grup va ocupa pozitia a treia in Romania dupa active, dupa BCR si BRD.

Vasilescu a precizat ca la nivelul bancilor-mama fuziunea va avea loc la jumatatea lunii decembrie, insa nu a dorit sa avanseze un termen privind fuziunea subsidiarelor din Romania.

"Formalitatile privind fuziunea celor doua banci in Romania nu vor fi dificile, avand in vedere ca va exista un singur actionar", a mai spus oficialul BNR.

Eurobank, prin Bancpost, detine 300 de sucursale in Romania, are un sold al creditelor de 3,382 miliarde euro si a inregistrat la finele anului trecut un venit inainte de provizionare de 147 milioane euro, potrivit prezentarii citate.

Alpha Bank are in Romania 166 de sucursale, credite de 3,555 miliarde euro si un venit inainte de provizioane de 128 milioane euro in 2010, se arata in acelasi document.

Dupa fuziune, cele doua grupuri grecesti estimeaza ca vor ajunge la o cota de piata de 11% in Romania, dupa soldul creditelor de la sfarsitul anului trecut.

Cu active de 13,4 miliarde euro, respectiv 12,7 miliarde euro in Europa de Sud-Est, Eurobank si Alpha vor deveni cea mai mare institutie de credit din regiune, cu active combinate de peste 26 miliarde euro, se mai spune in prezentare.

Noul grup va ocupa pozitia a treia pe piata romaneasca, a doua in Bulgaria si Serbia, si a treia in Cipru.

Totodata, banca va fi cea mai mare din Grecia si va intra in top 25 al bancilor din zona euro dupa venitul inainte de provizioane pe anul 2010.

Ce se intampla dupa un mariaj corporate: Unii raman, altii pleaca

Cand o companie preia un alt jucator din piata sau cand cele doua entitati fuzioneaza, managerii au o decizie importanta de luat: cum vor reface organigrama, tinand cont de angajatii organizatiei achizitionate. Pot pastra tot personalul preluat? Si daca nu, cine ramane si cine pleaca?

Vezi aici cum protejeaza legea angajatii si modelul optim pentru o reorganizare dupa tranzactie.

Cat de profitabile sunt cele doua banci in Romania

EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost si al altor companii din Romania, a avut in primul semestru pierderi de 4,6 milioane euro, dupa un profit net de 10,7 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut.

Valoarea activelor din Romania a scazut cu 9,5%, de la 5,36 miliarde euro la sfarsitul anului trecut la 4,85 miliarde euro. In iunie anul trecut, grupul avea active de 5,8 miliarde de euro.

Soldul imprumuturilor a crescut cu 2,1%, de la 3,32 miliarde euro in decembrie la 3,39 miliarde euro. In iunie 2010, nivelul imprumuturilor era de 3,4 miliarde de euro.

Depozitele au avansat cu 0,5%, de la 1,86 miliarde euro in decembrie la 1,87 miliarde euro la sfarsitul luni iunie. Fata de intervalul similar din 2010, avansul a fost de 3,8%, de la 1,8 miliarde euro.

Profitul inainte de taxe al Alpha Bank in Romania a scazut cu 77,4% in primul semestru, la 5,4 milioane euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar profitul operational s-a redus cu 19,8%, la 93,1 milioane de euro, potrivit datelor publicate luni de grupul elen.

Provizioanele au scazut cu 12,7%, la 41,1 milioane de euro, dar cheltuielile operationale au avansat cu 2,8%, la 46,7 milioane euro.

Soldul imprumuturilor Alpha Bank in Romania a scazut cu 4,1% in primele sase luni, de la 3,66 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut la 3,51 miliarde euro. Fata de intervalul similar din 2010, declinul a fost de 15,3%.

Cota bancii pe piata creditelor din Romania a scazut la 6,9%, de la 7,4% in decembrie 2010.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri