Asigurarile de garantii tip Bond, incheiate de firme si care echivaleaza angajamentele de plata bancara ce acopera riscul de neindeplinire a obligatiilor contractuale, au fost in ultimii doi ani business-ul cu cea mai mare crestere, desi, in aceeasi perioada, piata asigurarilor a scazut.
Primele brute subscrise de asiguratorii romani din polite de asigurare de garantii, in 2009, au fost in suma de 32,69 milioane de lei, cu aproape 160% mai mult decat in intervalul similar din 2008. Avansul a continuat si in 2010, cand primele subscrise la nivel de piata pentru acest sector de piata au consemnat o crestere nominala de 120%, la 66,42 milioane de lei.

Totusi, in primul trimestru din 2011, valoarea primelor a scazut cu 57,54%, de la 12,66 milioane de lei in T1 2010 la 5,37 milioane de lei.

O piata dinamica dar cu potential inca neexploatat

Desi a aparut inca din 2006, "aceasta forma de asigurare nu s-a putut dezvolta decat in contextul unei legislatii favorabile care pana in 2009 a lipsit si sunt propulsate si in prezent atat de contextul legislativ favorabil in domeniul achizitiilor publice, cat si datorita contextului economic actual", declara Anca Babaneata (foto sus), CEO Platinum.

Prin Hotararea Guvernului nr.834/2009, garantiile emise sub forma unei polite de asigurare sunt integrate in categoria garantiilor eligile pentru depunerea ofertelor, incheierea si derularea contractelor de achizitie publica de bunuri si servicii, alaturi de scrisorile de garantie bancara. Se adreseaza si persoanelor juridice care stabilesc relatii contractuale cu institutii publice sau cu entitati care, desi nu sunt autoritati contractante, sunt obligate conform legii sa deruleze procedura de achizitie publica.

Asiguratul este agentul economic (constructor, executant, furnizor de achipamente) care are calitatea de ofertant, ce il obliga la indeplinirea obligatiilor decurgand din oferta de participare la licitatie. Suma asigurata reprezinta valoarea totala a garantiei solicitata de beneficiarul asigurarii, conform contractului de achizitie, in timp ce prima de asigurare reprezinta un procent din valoarea garantiei de participare si se stabileste in functie de suma asigurata si de bonitatea asiguratului.

Astfel, in baza acestor asigurari de garantie (Bond-uri) asiguratorul se alatura debitorului (asiguratului), pentru a garanta fata de beneficiar indeplinirea de catre asigurat a obligatiilor contractuale. Beneficiarul asigurarii de garantie pentru participarea la licitatii este autoritatea contractanta mentionata in documentatia de atribuire, cu care asiguratul va incheia un contract de achizitie publica.

Avantaj: Deblocarea sumelor constituite ca garantie bancara

Achizitiile publice implica constituirea de garantii privind indeplinirea obligatiilor contractuale ce constau in executie de lucrari publice, furnizarea de produse si servicii (lucrari de constructie, furnizare de servicii IT, turism, consultanta in managemant, consiliere juridica, achizitii de bunuri etc), iar garantia de particpare se constituie, potrivit Art. 86 alin. 1 din Hotararea Guvernului nr. 925/2006, prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis in conditiile legii de o societate bancara ori de o societate de asigurari.

Cu o accesibilitate redusa la scrisori de garantie bancara datorita scaderii nivelului lichiditatilor, dar si inconvenientului de a avea activele lichide blocate pe perioada garantiilor, "companiile au fost nevoite sa caute solutii echivalente la asiguratori. Asigurarile de garantii le-au facilitat acestora participarea la licitatii si deblocarea sumelor constituite ca garantie de participare, neafectand astfel capitalul de lucru, prin neconstituirea de cash colateral", declara Viorel Vasile (foto alaturat), managing partner Safety Broker.

Scrisoarea de garantie bancara (SGB) presupune garantii colaterale de minimum 100% (cash colateral 100 %, linii de credit si garantii materiale de 120-150%), in timp ce politele de asigurare presupun garantii colaterale nu doar mai mici - intre 25 si 100%, in functie de tipul garantiilor oferite, de solvabilitatea executantului si de conditiile de garantare inscrise in bond, dar si in forme mult mai putin lichide. Astfel, asigurarile de garantii nu presupun blocarea integrala a resurselor contractantului emitandu-se in conditii mai avantajoase si din perspectiva garantiilor colaterale constituite in favoarea Asiguratorului la emiterea politelor de asigurare.

Piata licitatiilor publice in Romania,
de 13 mld. euro

Desi, valoarea contractelor de achizitii publice la care participa peste 11.000 de autoritati contractante (ministere, primarii, consilii judetene, institutii deconcentrate, scoli, universitati etc.) au o valoare medie anuala de aproximativ 13 miliarde euro, companiile de asigurari nu se grabesc sa profite de potentialul urias de dezvoltare oferit segmentul asigurarilor de garantii. In jur de 80.000 de contracte de achizitii publice sunt semnate anual in Romania.

Un alt aspect care impiedica dezvoltarea acestui segment il constituie faptul ca SGB-ul ramane, totusi, cea mai solicitata metoda de garantare de catre autoritatile contractante, in detrimentul asigurarilor de garantie. De asemenea, piata se confrunta in ultimul timp cu cereri din partea companiilor recent intrate in activitate care nu se califica din punctul de vedere al solvabilitatii, bonitatii si capacitatii de a indeplini obligatiile contractuale.

"Scaderea de anul acesta se datoreaza faptului ca societatile de asigurari au inasprit acordarea acestor tipuri de polite, deoarece sumele platite drept despagubire in anul anterior au fost foarte mari. In aceste conditii, scaderea subscrierilor pentru aceste asigurari se va mentine pana la sfarsitul anului", spune reprezentantul Safety Broker.

Firmele care doresc acesta asigurare trebuie sa prezinte ultimile doua bilanturi si ultima balanta contabila, iar daca, conform datelor din bilant, firma se afla pe pierdere i se refuza incheirea politei. Astfel, analiza clientului se bazeaza pe principiul celor "3 C": Capacitate de a indeplini contractul; Capitalul necesar indeplinirii contractului; Caracter (reputatie) necesara indeplinirii contractului.

Cum este stabilita valoarea contractului de asigurare si a primelor?

Suma asigurata a garantiilor reprezinta un anumit procent stabilit conform cerintelor din contractul garantat (contractul de achizitie publica). De regula valoarea valoare garantiilor / suma asigurata reprezinta 2%, 5% sau 10% din valoarea acestuia.

In cazul costului de emitere al asigurarilor de garantii ( prima de asigurare ) variaza in functie de mai multi factori analizati de Asigurator: situatia financiara a clientului, tipul obligatiilor contractuale garantate prin polita de asigurare de garantie, perioada de valabilitate a asigurarii etc.

Asigurarile de garantii de tip Bond sunt destinate in principal societatilor care participa la licitatii publice sau care stabilesc relatii contractuale cu institutii publice, ele putand fi utilizate atat in cadrul procedurile cu finantare de la bugetul de stat cat si celor cu finantate din fonduri europene.

Acestea sunt de mai multe feluri: BID BOND – Garantie de participare la licitatie; PAYMENT BOND – Garantie de plata; ADVANCE PAYMENT BOND – Garantie de restituire a avansurilor; RETENTION BOND – Garantie de restituire a retinerilor; TAX & EXCISE BOND – Garantie de plata a taxelor vamale si a datoriilor fata de stat; PERFORMANCE BOND – Garantie de buna executie; MAINTENANCE BOND – Garantie de mentenanta.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri