Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat luni, la Constanta, ca a decis instituirea unui comitet de lucru care sa analizeze structura viitoarei rezerve a Romaniei, sustinand ca in prezent rezerva de aur a bancii centrale este adecvata, dar nu se stie ce se poate intampla in urmatorii ani, informeaza Mediafax.
"Am vazut ca s-a speculat pe acest lucru. Cand am spus ca rezerva de aur a Bancii Nationale este adecvata, m-am referit la un moment dat, la momentul actual, peste 3-5-10 ani vom face alte judecati (...) am hotarat instituirea unui comitet de lucru care sa discute despre structura viitoare a rezervei nationale a Romaniei, despre marirea ei, sunt lucruri pe care le vom face publice la momentul respectiv", a adaugat Isarescu.

Intrebat ce-ar inseamna pentru BNR reactivarea minelor de aur de la Rosia Montana, guvernatorul a afirmat ca subiectul va fi analizat in cadrul Consiliului de Administra?ie al bancii centrale.

"Presedintele a facut o optiune strategica, ea nu se intampla peste noapte, exploatarea zacamintelor de aur ale Romaniei se va face in timp. Eu cred ca nimeni nu a inteles ca maine se vor dubla rezervele de aur. Rezerva internationala a Bancii Nationale este, de fapt, rezerva statului roman, administrata de catre Banca Nationala. Noi o administram, dar legat de structura ei, de marimea ei, aceasta este o decizie strategica, are o importanta componenta politica. Noi am luat nota de optiunea pe care a luat-o presedintele si o vom analiza in cadrul Consiliului de Administratie al BNR", a aratat Isarescu.

In luna iulie a acestui, rezerva de aur a BNR era de 103,7 tone, in valoare de 3,767 miliarde euro, reprezentand circa 10% din rezervele internationale totale. Romania se plaseaza pe pozitia a 33-a in lume dupa cantitatea de aur din rezerva.

Isarescu a participat, luni, la deschiderea oficiala a Forumului-dezbatere "Scoala de vara BNR", care a avut loc la sediul Universitatii Ovidius din Constanta.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri