Cursul de schimb leu/euro a incheiat sedinta interbancara la 4,2465 - 4,2500 unitati, nivel apropiat de finalul sesiunii de luni, intr-o piata cu volume reduse de tranzactionare si unde paritatea leu/franc elvetian a coborat la cel mai redus nivel din ultimele doua luni.
Primele operatiuni pe cursul leu/euro au fost realizate la 4,2500 lei/euro, paritate usor peste ultimele cotatii de luni, de 4,2445 - 4,2490 lei/euro. In prima ora, unele ordine de cumparare de euro au ridicat cursul pana la un maxim de 4,2666 lei/euro, insa ulterior paritatea a revenit spre 4,2500 lei/euro si a fluctuat usor in jurul acestui nivel pana la inchidere.

Astfel, la finalul sedintei euro era cotat la 4,2465 - 4,2500 lei.

In aceeasi perioada, forintul se aprecia cu 0,3% in raport cu euro, dupa ce paritatea forint/euro a consemnat cele mai vizibile oscilatii intre monedele statelor din regiune, ca urmare a anuntului bancii centrale a Elvetiei. Inaintea anuntului, forintul era in scadere cu 0,5%, iar apoi s-a intarit cu pana la 1%.
Zlotul era in scadere cu 0,1%, scrie Mediafax.

"Se pare ca in Ungaria deprecierea francului elvetian a avut un impact mai mare decat asupra celorlalte monede ale statelor din regiune, precum zlotul sau leul", a afirmat un dealer.

Referinta BNR pentru francul elvetian a scazut marti cu 7,3%, la 3,5344 lei/franc, astfel ca leul a inregistrat cea mai ampla apreciere in raport cu francul si a atins cel mai redus nivel din ultimele doua luni. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat luni o rata de schimb de 3,8133 lei/franc, cu 27,89 bani peste cursul de marti.

Aprecierea a fost determinata indirect de intarirea euro, cu 7%, in raport cu francul dupa anuntul bancii centrale a Elvetiei privind impunerea unei tinte a cursului de schimb la minimum 1,2 franci/euro, prin achizitia de valuta straina din piata in cantitati nelimitate.

O paritate leu/franc mai redusa decat cea de marti a fost anuntata de banca centrala la 8 iulie, cand francul a fost cotat la 3,4792 lei.

Intarirea brusca a monedei euro in raport cu francul a avut efecte indirecte si pe piata interbancara de la Bucuresti, unde cotatiile leu/franc au coborat puternic, cu peste 8%, de la 3,8500 unitati la 3,5350 - 3,5370 lei/franc. La finalul sedintei de la Bucuresti, francul era cotat la 3,5330 lei.

Cursul leu/franc elvetian este o stabilit de banci in functie de paritatea leu/euro si euro/franc.
Leul s-a depreciat marti in raport cu euro, cursul de referinta crescand foarte usor, cu 0,81 bani, la 4,2510 lei/euro.

In schimb, moneda nationala s-a intarit usor in raport cu dolarul american, rata de schimb oficiala coborand cu doar 0,33 bani, la 2,9992 lei/dolar.

Dobanzile practicate marti de bancile comerciale pentru plasamente pe o zi au continuat sa scada, de la 4,88% - 5,38% la 4,7% - 5,2%. Totodata, au coborat si randamentele afisate pentru sumele plasate pe termen de o saptamana, de la 4,94% - 5,44%, la 4,8% - 5,3%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri