Actionarii Astra au aprobat, intrarea in actionariatul asiguratorului a societatii Epsilon Estate Provider SRL, care a achizitionat de la grupul austriac Uniqa, pentru 106 milioane de lei, un pachet de actiuni reprezentand 27% din capitalul social al companiei.
"Epsilon Estate Provider face parte din grupul de firme Nova, controlat de omul de afaceri Dan Adamescu (foto). Prin decizia CSA 422/2011 a fost aprobata intentia societatii de a cumpara actiunile detinute de grupul Uniqa, iar la data de 22 iunie 2011 s-a realizat vanzarea-cumpararea pachetului de actiuni (...)", se arata intr-un comunicat al asiguratorului, citat de Mediafax.

Epsilon Estate Provider SRL este controlata de The Nova Group Investments BV (Olanda), cu 99% din actiuni, restul de 1% fiind detinut de The Nova Group Investments Romania. Omul de afaceri Dan Admaescu si-a continuat astfel seria de achizitii inceput in acest an, dupa Academia Catavencu si Hotel Intercontinental.

Anterior tranzactiilor, Adamescu controla prin The Nova Group Investments Romania doar 72,68% din actiunile Astra. Dupa ce a preluat participatia de la Uniqa, omul de afaceri a ajuns sa detina 99,7% din titlurile companiei de asigurari.

Astfel, asiguratorul Astra este detinut de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social.

Schimburile au fost realizate in piata RASDAQ, , la finele lunii iunie, cel mai mare pachet fiind cedat la pretul de 5,415 lei/actiune, in scadere cu 16,7% fata de referinta.

La pretul la care a vandut Uniqa participatia, Astra este evaluata la 392,6 milioane lei (92,4 milioane euro), in timp ce in functie de cotatia din piata principala, capitalizarea Astra este de 470,9 milioane lei (110,8 milioane euro).

Uniqa a intrat in actionariatul Astra in 2005 si a platit pentru pachetul vandut suma de 36,17 milioane de lei (circa 10 milioane euro, suma calculata la cursul din acel an).

De asemenea, la sfarsitul lunii iunie, Astra Asigurari a vandut grupului italian Generali prin Bursa de Valori Bucuresti pachetul de actiuni de 16,03% detinut la asiguratorul Generali Romania, valoarea tranzactiei ridicandu-se la aproximativ 24 milioane de euro.

"Astra Asigurari a notificat astazi (27 iunie, n.r.) Bursa de Valori Bucuresti referitor la incheierea contractului de vanzare-cumparare intre societatea Astra Asigurari, in calitate de vanzator, si Generali Holding Vienna in calitate de cumparator, pentru vanzarea pachetului de 207.498.174 actiuni, avand o valoare nominala de 0,10 lei fiecare si o valoare totala de 20.749.817,40 lei, reprezentand 16,029214% din capitalul social emis al SC Generali Asigurari", se arata intr-un comunicat al Astra, companie detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu.

In decembrie 2010, actionarii Astra au hotarat vanzarea pachetului de actiuni detinut la Generali Romania.

Astra este cel mai mare asigurator local dupa volumul primelor subscrise in 2010, care s-au ridicat la circa 1,1 miliarde de lei. Anul trecut, societatea a devansat Allianz-Tiriac in topul asiguratorilor locali, dupa ce subscrierile filialei grupului german Allianz au coborat cu peste 20%, la 1,02 miliarde de lei.

Anul trecut, industria asigurarilor generale si de viata a coborat cu 6,4%, la 8,31miliarde de lei, reprezentand al doilea an consecutiv de scadere, pe fondul reducerii subscrierilor pe segmentul asigurarilor generale cu 8,3%, la 6,64 miliarde de lei, in timp ce piata asigurarilor de viata a urcat cu 2,3%, la 1,67 miliarde de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri