Grupurile parlamentare trebuie sa depuna CV-urile candidatilor propusi pentru conducerea CSA pana la ora 12, acestia urmand a se prezenta in fata Comisiei celor doua camere pentru audieri. Miza? O piata de 2 miliarde de euro si unul dintre cele mai mari salarii din Romania.
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) este format in prezent din sapte membri: Angela Toncescu - foto alaturat (PNL) - presedinte, Constantin Buzoinau (PD) si Tudor Balta (PSD) - vicepresedinti si Corneliu Moldoveanu (PRM), Daniela Popa (PC), Albin Biro (UDMR), Dan Constantinescu (PNL). Mandatul primilor patru, respectiv cel al presedintelui, al celor doi vicepresedinti si al unui membru a expirat pe 28 iunie 2011.

Pentru noul mandat de presedinte al CSA sunt asteptati sa candideze Cristian Constantinescu (foto jos), propus de (PDL) in iunie, fost director general al Allianz - Tiriac si fost presedinte al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), si actualul presedinte al CSA, Angela Toncescu, cel mai probabil sustinuta de USL. Informatiile nu sunt insa oficiale.

In mod normal, audierile candidatilor pentru Consiliul CSA, ar fi trebuit sa aiba loc pe 21 iunie anul curent, in sedinta Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor si Senat, dar au fost amanate din lipsa de cvorum. Dezbaterile au fost reprogramate ulterior pentru 22 iunie, dar neparticiparea la sedinta a mai multor parlamentari a dus la reprogramarea sedintei in aceasta toamna.

Ca urmare, mandatul membrilor CSA a fost prelungit implicit pana la urmatoarele audieri, care vor avea loc pe 13 septembrie 2011, la ora 13.00, iar daca va fi intrunit cvorumul necesar, noua componenta a consiliului de conducere al CSA ar putea fi aprobata.

"Contez pe seriozitatea colegilor parlamentari, avand in vedere importanta comisiilor respective. Daca nu va fi cvorum, vom reprograma audierile pentru urmatoarea zi, personal nu sunt pentru prelungirea mandatelor sub aceasta forma. Asteptam depunerea CV-urilor pana marti (n.r. 13 septembrie) la ora 12 din partea grupurilor parlamentare. Nu stiu daca se mentin propunerile din iunie", a declarat Maria Barna, presedinte al Comisiei pentru buget, finante si banci. Atribuirea functiilor respecta insa structura politica din Parlament.

Pe langa cei doi candidati pentru functia de presedinte, in luna iunie anul curent si-au mai anuntat candidatura Tudor Balta (USL), pentru un nou mandat de vice­prese­dinte, Dan Constan­ti­nescu (USL), pentru un nou mandat de membru, Doru Frunzulica, pro­pus de UNPR pen­tru postul de viceprese­dinte, precum si Cristian Ilie din partea PDL pentru functia de membru in Consiliul CSA.

O piata de 2 miliarde de euro

Noua conducerea CSA, care va fi numita de Parlament, va controla o piata de aproximativ 2 miliarde de euro (peste 8 miliarde de lei), reprezentand 1,7% din Produsul Intern Brut, iar viitorul presedinte va incasa unul dintre cele mai mari salarii din Romania, de 29.000 de euro pe luna, potrivit Adevarul.

Conform datelor CSA, in 2010, industria asigurarilor generale si de viata a coborat cu 6,4%, la 8,31miliarde de lei, reprezentand al doilea an consecutiv de scadere, pe fondul reducerii subscrierilor pe segmentul asigurarilor generale cu 8,3%, la 6,64 miliarde de lei, in timp ce piata asigurarilor de viata a urcat cu 2,3%, la 1,67 miliarde de lei.

Cine sunt cei doi candidati la functia de presedinte?

Angela Toncescu
, actualul presedinte, al carui mandat a expirat totusi pe 28 iunie, a coordonat in cei cinci ani de mandat, alaturi de ceilalti membrii ai Consiuliului CSA, lansarea sistemului bonus-malus, procedura constatului amiabil si si sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, prin Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), in urma asocierii a 13 asiguratori din piata.

Tot in mandatul Angelei Toncescu, Astra Asigurari a devenit la sfarsitul lui 2010 cea mai mare companie din asigurari, depasind Allianz-Tiriac. De asemenea, piata a cunoscut si o scadere severa a primelor brute subscrise de companiile de profil, in ultimii ani, in mare parte datorita temerilor privind efectele crizei economice mondiale, dar si in urma problemelor structurale cu care se confrunta Romania si a masurile de austeritate adoptate de guvernanti.

Trendul negativ s-a mentinut si in primul semestru din 2011, cand evolutia nefavorabila a vanzarilor de autovehicule noi si, in special, reducerea semnificativa a contractelor de leasing auto au afectat negativ volumul de prime brute subscrise. Acest lucru a condus la scaderea intregii piete de asigurari generale, cu 10,08%, la 3,16 miliarde lei.

In acelasi timp, societatile de asigurare au raportat un volum de prime brute subscrise din asigurari de viata de 860 milioane lei, cu 3,81% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Totusi, ponderea redusa a asigurarilor de viata in total piata nu poate compensa scaderea de pe segmentul auto.

Ca urmare, piata de asigurari din Romania si-ar putea mentine declinul inregistrat in primul semestru, fiind posibil sa scada cu 10% in acest an comparativ cu 2010, potrivit lui Radu Mustatea, presedintele Astra Asigurari, liderul pietei de asigurari din Romania.

Cristian Constantinescu este mentionat deseori drept persoana care "a construit de la zero si a dus pana pe primul loc in piata de profil compania de asigurari Allianz Tiriac", fiind unul dintre cei mai mari specialisti din aceasta industrie.

Declaratiile sale la adresa unor proiecte CSA si a altor companii din piata au atras diverse reactii. In luna februarie anul curent, la un seminar al UNSAR, Constantinescu a declarat ca mai multi asiguratori ar putea intra in fa­liment in 2011, deoarece s-au concentrat doar pe majorarea cotei de piata, prin practicarea unor tarife mult mai reduse fata de media pietei, fara a-si asigura riscul asumat. Astfel, majoritatea asiguratori­lor locali nu ar dispune de resurse financiare adecvate in cazul unui cutremur similar cu cel din 1977, principalul motiv fiind lipsa reasigurarii.

"Daca va uitati pe rapoartele anuale veti observa ca gradul de reasigurare pe segmentul imobiliar (property) este foarte redus. Multi asiguratori nu cedeaza in reasigurare aceste riscuri dintr-un un simplu motiv: costa. Ei spera ca evenimentul asigurat pe care il acopera sa nu se intample si, la finalul contractului, sa ramana cu banii din prima in buzunar", a spus atunci Constantinescu.

El precizat ca, in cazul Allianz-Tiriac, societatea pe care a condus-o pana in mai 2010 si unde detine pozitia de membru CA, pentru fiecare leu incasat ca prima de asigurare pentru o polita tip property se cedeaza in reasigurare circa 30%. "Multe societati nu au mai mult de 5% din portofoliul property cedat in reasigurare". De asemenea, Constantinescu a fost impotriva proiectului PAID, afirmand ca a fost constituit in folosul actualei conduceri a CSA si a catorva companii.

Reactia liderului pietei, Astra Asigurari, nu a intarziat sa apara; care a respins afirmatiile presedintelui UNSAR din acel moment. Mai mult, la o conferinta recenta, Mustatea, seful Astra, a afirmat ca "marile grupuri din domeniul asigurarilor repatriaza profiturile obtinute in Romania prin programele de reasigurare", ceea ce se doreste a fi o replica la afirmatiile lui Constantinescu.

"Cota de piata trebuie sa fie realizata in mod sanatos, nu prin inginerii financiare"

Candidatii la cele patru functii din cadrul CSA trebuie "sa indeplineasca conditiile legale si sa nu fie in situatie de incompatibilitate, in primul rand, si sa aplice impartial legea din domeniu. Personal astept din partea candidatilor sa aiba in vedere protectia asiguratilor si stabilitatea pietei asigurarilor si reasigurarilor in Romania, pregatirea si perfectionarea celor care lucreaza in asigurari, in general. Sa implementeze cat mai rapid Directiva E138-2009 pentru a asigura supravegherea prudentiala si cresterea gradului de solvabilitate a societatilor de asigurare si reasigurare pe piata romaneasca", a precizat Maria Eugenia Barna, presedinte al Comisiei de pentru buget, finante si banci din Parlament.

Avand in vedere asigurarea obligatorie a locuintelor, ea a declarat este necesar ca CSA sa nu permita societatilor subevaluarea tarifelor in raport cu riscurile si obligatiile asumate, pentru a ase asigura o protectie reala a cetatenilor in cazul unor dezastre majore. Cota de piata a societatilor trebuie sa fie realizata in mod sanatos, nu prin inginerii financiare.

Ea a adaugat ca presedintele CSA, prin activitatea si declaratiile sale trebuie sa genereze incredere pe piata de profil si sa evite generarea unor situatii confuze in randul clientilor.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri