Cursul a incheiat ziua in crestere usoara, la 4,2500 - 4,2520 lei/euro, intr-o piata in care leul a continuat sa se deprecieze in raport cu euro in a doua parte a sedintei, insa intr-un ritm mai lent decat al monedelor statelor din regiune, prin transferuri cu volume reduse de tranzactionare, informeaza Mediafax.
Primele tranzactii au fost efectuate la 4,2380 - 4,2400 lei/euro, paritate in imediata apropiere a ultimelor cotatii de miercuri, de 4,2375 - 4,2390 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a crescut treptat, insa deprecierea leului a fost mai lenta decat corectiile inregistrate de monedele statelor din regiune. In jurul orei 15:00 cursul a trecut peste 4,2500 lei/euro si a oscilat in jurul acestui nivel pana la inchidere, insa volumele de valuta tranzactionate au fost din nou sub rulaje inregistrate intr-o sedinta normala.

La finalul sedintei, euro era cotat la 4,2500 - 4,2520 lei, paritate cu 1,25 - 1,3 bani peste nivelul de miercuri.
"Doar daca ne uitam la volumele de tranzactionare, care au fost foarte reduse, ne putem da seama ca transferurile au fost realizate doar in numele clientilor comerciali si nu au fost speculatori prezenti in piata. Astfel, si deprecierea leului a fost mai lenta decat a valutelor din regiune, care au reactionat la scaderea euro in raport cu dolarul, dupa comentariile ca Banca Centrala Europeana este ingrijorata cu privire la incetinirea economica", a afirmat un dealer.

La finalul sedintei interbancare de la Bucuresti, zlotul se deprecia cu 0,9% in raport cu euro si era aproape la un nivel egal cu leul, iar forintul era in scadere cu 0,5%. Leul se deprecia cu 0,2%.

Investitorii au asteptat joi decizia de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE), singura mare banca centrala care a ridicat dobanzile de la sfarsitul crizei financiare globale din 2008-2009. BCE a pastrat dobanda de politica monetara la 1,5%.

Pietele financiare asteapta indicii ca BCE nu va modifica dobanda cheie o lunga perioada de timp, sau chiar ca institutia va reduce rata. Atentia este indreptata si spre programul BCE de achizitii de obligatiuni ale statelor, avand in vedere ca criza datoriilor s-a extins in Italia.

Cursul de referinta anuntat joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru euro a crescut cu 1,04 bani, la 4,2457 lei/euro, iar rata oficiala pentru francul elvetian a coborat cu 1,53 bani, la 3,4961 lei/franc, un nou minim al ultimelor doua luni.

Banca centrala a publicat miercuri un curs oficial de 4,2353 lei/euro si de 3,5114 lei/francul elvetian.

O paritate leu/franc mai redusa decat cea de joi a fost anuntata de banca centrala la 8 iulie, cand francul a fost cotat la 3,4792 lei.

Moneda nationala s-a depreciat joi foarte usor in raport cu dolarul american, rata de schimb oficiala urcand cu doar 0,21 bani, de la 3,0156 lei/dolar la 3,0177 lei/dolar.

Dobanzile practicate joi de bancile comerciale pentru plasamente pe o zi au continuat sa scada, de la 4,49% - 4,99%, la 4,09% - 4,59%. Totodata, au coborat si randamentele afisate pentru sumele plasate pe termen de o saptamana, de la 4,58% - 5,08%, la 4,27% - 4,77%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri