Peste 65 de miliarde de euro este valoarea platilor efectuate anul trecut prin intermediul serviciilor bancare electronice la distanta gen internet banking, home-banking sau mobile-banking, utilizate de peste 100.000 de clienti ai bancilor romanesti, a caror numar s-a dublat in 2005. Un numar de 25 de banci din Romania ofera 34 de astfel de servicii, conform informatiilor furnizate de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), prin intermediul unui comunicat de presa.

Fa de ntregul an 2004, creterea numrului de tranzacii a fost de 42,5%, iar a valorii tranzaciilor exprimate n echivalent euro de 83,8%., a declarat Ministrul Zsolt Nagy.

Ministrul Zsolt Nagy a artat c, n urma raportrilor efectuate de ctre bncile avizate, conform art.15 din Ordinul 218/2004 privind procedura de avizare a instrumentelor de plat cu acces la distan, de tipul aplicaiilor internet-banking, home-banking sau mobile-banking, pe trimestrul IV - anul 2005 a rezultat urmtoarea situaie: numrul bncilor care ofer astfel de servicii este de 25, n timp ce numrul instrumentelor de tip internet-banking, home-banking sau mobile-banking este 34. Numrul utilizatorilor depete 100.000, iar numrul tranzaciilor se situeaz n jurul a 3.500.000. Pe parcursul ntregului an 2005 s-au nregistrat 11.144.494 tranzacii, valoarea acestora exprimata n echivalent euro fiind de 65.427.504.400,69 euro.

Romnii sunt tot mai atrai de ideea de tehnologizare, de investiii n cele mai noi instrumente de comunicare i de a nvaa modaliti noi de a utiliza spre propriul beneficiu descoperirile cele mai recente din sfera comunicaiilor i tehnologiei informaiei. Dovad stau i ultimele cifre referitoare la instrumentele de plat cu acces la distan: comparativ cu sfritul anului 2004, la finele anului 2005 s-a nregistrat o cretere cu 126% a numrului de utilizatori, iar valoarea tranzaciilor, exprimate n echivalent euro, a crescut cu 77%, atingnd cifra record de 4.264.486.755,49 euro, a declarat Ministrul Comunicaiilor i Tehnologiei Informaiei, Zsolt Nagy, prezent n seara zilei de luni, 6 februarie la dezbaterea Romnii i tehnologia, organizat de Jurnalul naional.

Aurel Nein, Secretar de Stat pentru Tehnologia Informaiei a subliniat faptul c, n ceea ce privete domeniul ITC n Romnia, att mediul de afaceri, ct i autoritile statului pot fi optimiste. i n anul 2006, rata de cretere va fi cu siguran meninut la o valoare ridicat. Pe lng creterea semnificativ a pieei de IT, un alt obiectiv major al MCTI n anul 2006 va fi i dezvoltarea unor servicii noi, cu valoare adugata mare, precum i mbuntirea coninutului informaional, a precizat Aurel Nein.

Definitia instrumentelor de plata la distanta, conform legislatiei in domeniu:

e)instrument de plata la distanta tip Internet-banking - acel instrument de plata cu acces la distanta care se bazeaza pe tehnologia Internet (world wide web) si pe sistemele informatice ale emitentului;

f)instrument de plata la distanta tip home-banking - acel instrument de plata cu acces la distanta care se bazeaza pe o aplicatie software a emitentului instalata la sediul detinatorului, pe o statie de lucru individuala sau in retea;

g)instrument de plata la distanta tip mobile-banking - acel instrument de plata cu acces la distanta care presupune utilizarea unui echipament mobil (telefon, PDA - Personal Digital Assistant etc.) si a unor servicii oferite de catre operatorii de telecomunicatii;
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri