Peste 65 de miliarde de euro este valoarea platilor efectuate anul trecut prin intermediul serviciilor bancare electronice la distanta gen internet banking, home-banking sau mobile-banking, utilizate de peste 100.000 de clienti ai bancilor romanesti, a caror numar s-a dublat in 2005. Un numar de 25 de banci din Romania ofera 34 de astfel de servicii, conform informatiilor furnizate de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), prin intermediul unui comunicat de presa.

“Față de întregul an 2004, creșterea numărului de tranzacții a fost de 42,5%, iar a valorii tranzacțiilor exprimate în echivalent euro de 83,8%.”, a declarat Ministrul Zsolt Nagy.

Ministrul Zsolt Nagy a arătat că, în urma raportărilor efectuate de către băncile avizate, conform art.15 din Ordinul 218/2004 privind procedura de avizare a instrumentelor de plată cu acces la distanță, de tipul aplicațiilor internet-banking, home-banking sau mobile-banking, pe trimestrul IV - anul 2005 a rezultat următoarea situație: numărul băncilor care oferă astfel de servicii este de 25, în timp ce numărul instrumentelor de tip internet-banking, home-banking sau mobile-banking este 34. Numărul utilizatorilor depășește 100.000, iar numărul tranzacțiilor se situează în jurul a 3.500.000. Pe parcursul întregului an 2005 s-au înregistrat 11.144.494 tranzacții, valoarea acestora exprimata în echivalent euro fiind de 65.427.504.400,69 euro.

„Românii sunt tot mai atrași de ideea de tehnologizare, de investiții în cele mai noi instrumente de comunicare și de a învața modalități noi de a utiliza spre propriul beneficiu descoperirile cele mai recente din sfera comunicațiilor și tehnologiei informației. Dovadă stau și ultimele cifre referitoare la instrumentele de plată cu acces la distanță: comparativ cu sfârșitul anului 2004, la finele anului 2005 s-a înregistrat o creștere cu 126% a numărului de utilizatori, iar valoarea tranzacțiilor, exprimate în echivalent euro, a crescut cu 77%, atingând cifra record de 4.264.486.755,49 euro”, a declarat Ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Zsolt Nagy, prezent în seara zilei de luni, 6 februarie la dezbaterea “Românii și tehnologia”, organizată de “Jurnalul național”.

Aurel Nețin, Secretar de Stat pentru Tehnologia Informației a subliniat faptul că, în ceea ce privește domeniul ITC în România, atât mediul de afaceri, cât și autoritățile statului pot fi optimiste. „Și în anul 2006, rata de creștere va fi cu siguranță menținută la o valoare ridicată. Pe lângă creșterea semnificativă a pieței de IT, un alt obiectiv major al MCTI în anul 2006 va fi și dezvoltarea unor servicii noi, cu valoare adăugata mare, precum și îmbunătățirea conținutului informațional”, a precizat Aurel Nețin.

Citeste si:

Definitia instrumentelor de plata la distanta, conform legislatiei in domeniu:

e)instrument de plata la distanta tip Internet-banking - acel instrument de plata cu acces la distanta care se bazeaza pe tehnologia Internet (world wide web) si pe sistemele informatice ale emitentului;

f)instrument de plata la distanta tip home-banking - acel instrument de plata cu acces la distanta care se bazeaza pe o aplicatie software a emitentului instalata la sediul detinatorului, pe o statie de lucru individuala sau in retea;

g)instrument de plata la distanta tip mobile-banking - acel instrument de plata cu acces la distanta care presupune utilizarea unui echipament mobil (telefon, PDA - Personal Digital Assistant etc.) si a unor servicii oferite de catre operatorii de telecomunicatii;