Oprirea expansiunii retelelor de sucursale, restructurari si o abordare restrictiva in ceea ce priveste riscurile sunt doar cateva dintre problemele cu care s-au confruntat bancherii romani dupa caderea Lehman Brothers, in urma cu trei ani.
Data de 15 septembrie 2008 va ramane in istoria economiei ca fiind momentul in care oficial s-a dat startul la criza financiara si economica la nivel mondial, iar deznodamantul acesteia inca se lasa asteptat.

Prabusirea bancii de investitii Lehman Brothers, pentru datorii de peste 600 miliarde dolari, a aratat vulnerabilitatea sistemului financiar global. In Statele Unite, AIG, gigantul din domeniul asigurarilor, este salvat de guvernul american pentru 85 miliarde dolari. In aceeasi zi, de 15 septembrie, Bank of America cumpara Merrill Lynch pentru 50 miliarde dolari. La Londra, Lloyds TBS a prealuat HBOS pentru 22 miliarde dolari.

Cum s-a repercutat falimentul Lehman Brothers si toate miscarile din sistemul financiar mondial asupra bancilor romanesti? Bancherii spun ca sistemul bancar local a fost influentat fara indoiala de prabusirea bancii de investitii, dar nu in mod fundamental.

„Prabusirea Lehman Brothers nu a declansat criza, ci a produs o zguduitura, a dat o alta amploare crizei. Criza prin care trece omenirea nu a inceput in SUA pe data de 9 august 2007, asa cum spun multi, ci in momentul in care primul american care avea in buzunar o ipoteca imobiliara a constatat ca el a cumparat o casa cu 300.000 de dolari, iar aceasta a ajuns la un pret de 200.000 de dolari. In clipa aceea a inceput criza, dupa care multe persoane au realizat acest lucru si au inapoiat cheile caselor la banci, iar piata imobiliara americana s-a prabusit si odata cu ea si bursa”, a declarat, pentru Wall-Street.ro, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Acesta a explicat ca dupa falimentul Lehman Brothers fluxul masiv de bani care a venit in interiorul granitelor tarii, in perioada 2005 – 2008, de 16 miliarde euro anual, a incetat, fiind principalul efect care a afectat sistemul bancar local.

„Era o suma imensa. Cand acest flux a incetat, ne-am trezit cu criza noastra. Dar Romania are un paradox, noi avem criza economica fara a avea criza financiara. Daca aveam criza financiara situatia era dramatica. Daca din buzunarul nostru inghesuit ar fi trebuit sa scoatem bani pentru a salva banci, atunci am fi fost la pamant. Dar sistemul bancar romanesc a fost organizat astfel incat nu a trebuit sa salvam banci”, a completat Vasilescu.

Pe de alta parte, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, Dan Pascariu (foto), spune ca, in primul rand, falimentul Lehman Brothers a condus la oprirea expansiunii retelelor bancare, dar si a fluctuatilor de personal.

„Sistemul bancar romanesc s-a reasezat, a intrat intr-o faza de restructurare, de reducere a costurilor. Totodata a trebuit regandit intregul concept de lichiditate, avand in vedere ca bancila-mame au fost afectate. In ceea ce priveste riscurile, in cazul acestora s-a mers pe o abordare restrictiva”, a adaugat Dan Pascariu, pentru Wall-Street.ro.

De la inceputul crizei, personalul din bancile locale s-a redus cu peste 5.000 de oameni, iar institutiile de credit au inchis 450 de unitati.

Seful Deloitte Romania, George Mucibabici, a explicat ca prabusirea Lehman Brothers a zguduit din temelii superioritatea si aroganta bancilor de investitii din intreaga lume.

„Acest faliment a mai zguduit o teorie, aceea de „too big to fall”, care functioneaza mai degraba in Europa. Cu sau fara voia lor, majoritatea bancilor de investitii dupa caderea Lehman Brothers au fost demonizate. Cred ca toata lumea a tras mai greu resurse o perioada, dupa care am ajuns sa asistam la un exces de lichiditate. Nu vad o legatura directa intre Lehman Brothers si bancile din Romania, unde in majoritatea cazurilor, acestea urmeaza pas cu pas deciziile date de centralele lor care sunt in afara tarii”, a declarat George Mucibabici.

Potrivit ultimelor informatii, falimentul Lehman Brothers se apropie de final, creditorii bancii urmand sa se exprime prin vot asupra unui plan de rambursare de 65 miliarde dolari. Cat urmeaza „sa castige” acestia de pe urma bancii de investitii? In medie, 20 de centi pentru fiecare dolar, adica „mai bine ceva, decat nimic”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri