Daca va faceti acum o asigurare-pensie privata, la batranete veti avea o pensie de minim 300 de euro pe luna. Banii platiti pentru asigurare nu sunt doar niste sume adunate undeva intr-un seif pentru zile negre.
Si cati bani vei avea dupa ce nu vei mai putea munci? Sau ce se va intampla cu familia ta daca, Doamne-fereste, o naparlesti (adica mori sau ramai invalid)? Noi ne-am gandit pentru voi.

Daca va faceti acum o asigurare-pensie privata, la batranete veti avea o pensie de minim 300 de euro pe luna. Banii platiti pentru asigurare nu sunt doar niste sume adunate undeva intr-un seif pentru zile negre. Sunt de fapt o investitie mult mai profitabila decat un simplu depozit bancar, pentru ca firma de asigurari investeste acesti bani in obligatiuni sau actiuni, castigul pe anul trecut fiind de peste 20%. In al treilea rand, daca ti se intampla ceva, familia ta va avea din ce trai tot restul vietii, chiar daca nu vei mai putea plati asigurarea. Cam astea ar fi motivele pentru care mai toti europenii au o pensie privata. Asa ca, de ce sa nu ne integram si noi odata, si din acest punct de vedere. Dar cum facem? Ce firma de asigurari alegem? Va explicam noi, pe intelesul tuturor, ca de obicei.

Dupa cum ne-a explicat foarte bine un reprezentant al Allianz Tiriac, depunand periodic o suma de bani pentru o pensie privata reprezinta de fapt o foarte buna alternativa de a va investi banii pe termen lung, cu un castig destul de important, beneficiind in acelasi timp de o dubla asigurare. Una in cazul in care ti se intampla ceva inainte de pensionare, si alta reprezentata de insasi pensia privata de care vei beneficia in momentul pensionarii.

Concret, sa luam exemplul unui tanar de 33 de ani care incepe, din acest moment, sa-si faca o asigurare-pensie privata. Lunar, el hotaraste sa depuna o suma de 50 de Euro (minimul este de 25 de Euro, adica pana intr-un milion, ceea ce nu e foarte mult) pe o perioada la alegere: minim 5 ani, maxim 33 de ani, adica pana la cel mult 65 de ani, varsta pensionarii. Cand va ajunge la 52 de ani, suma totala a ratelor lunare pentru pensie pe care le-a platit ajunge la 12.000 de euro. Deci atat am economisi daca am strange intr-o pusculita cate 50 de Euro pe luna.

Cat castigam cu o pensie privata la Allianz

Daca insa depunem acesti bani intr-o pensie privata (asigurare de viata de tip unit-linked-Aliat de la Allianz Tiriac), dupa 20 de ani, adica la varsta de 53 de ani, vom avea la dispozitie o suma de aproximativ 35.000 de Euro, adica de trei ori mai mult. Daca impartim la numarul de ani, rezulta un castig anual de 15%, de trei ori mai mult decat in cazul unui depozit bancar.

In scenariul cu varianta optimista de castig oferita de Allianz, suma ar ajunge chiar la 52.000 de Euro, insa, dupa cum ne-a precizat consilierul firmei de asigurari, castigul real reprezinta cam 70% din respectivul scenariu. Oricum, aceasta previziune este destul de aproape de adevar, daca ne gandim ca anul trecut castigul a fost de aproximativ 20 de procente.

Cum obtine firma un astfel de castig? Investind un sfert din banii nostri, prin intermediul unei banci de investitii specializata din strainatate, in obligatiuni corporatiste (emise de mari companii europene) din care se obtin castiguri sigure dar mai mici, iar trei sferturi in actiuni tot ale firmelor straine, de pe urma carora se obtin castiguri mai mari, dar si cu un grad de risc superior. Nu riscam deocamdata sa investim pe bursa din Romania pentru ca stiti cum e: primesti azi un telefon si actiunile scad brusc, precizeaza reprezentantul Allianz. Trebuie precizat ca aceasta varianta de investitii (fondul Progresiv) este doar una din cele opt variante de investitii ale Allianz, clasificate in functie de gradul de risc.

Cat castigam la ING

Daca optam pentru o pensie privata de la ING (Planul de pensii Merit), rezultatele sunt asemanatoare, cu diferenta ca banii nostri sunt investiti in Romania, adica titluri de stat, certificate de depozit si in actiunile primelor zece companii listate la Bursa de Valori din Bucuresti.

Concret, daca lunar depunem pentru pensia privata aceeasi suma de 50 de Euro (adica in jur de 170 RON), peste 20 de ani voi beneficia de o suma de aproximativ 131.000 RON, adica in jur de 37.000 de Euro, fata de 35.000 la Allianz. Trebuie precizat ca aceasta este valoarea din scenariul optimist realizat de ING, dar care, dupa cum spune reprezentantul firmei, este in realitate mai pesimist, castigul putand fi asadar chiar mai mare.

Este vorba de un plan de investitii Mixt compus din actiuni ale firmelor romanesti listate la Bursa iar restul titluri de stat, certificate de depozit si alte instrumente cu castiguri fixe. Asadar, castigul estimat este aici un pic mai mare, de 25% anul trecut, dupa cum ne-a precizat reprezentantul ING. Pentru acest an, firma prognozeaza un randament (castig) de 16,4%. ING dispune de mai multe planuri de investitii, 6 in total, care presupun si investitii pe pietele internationale in obligatiuni sau actiuni.

Cati bani vom avea la 65 de ani

Dupa 32 de ani de depuneri intr-o pensie privata la ING, adica la varsta de 65 de ani, vei fi un batranica sau batranel fericit, cu un cont de 383.755 RON, ceea ce inseamna in jur de 110.000 de Euro. Asta conform scenariului optimist, care e, de fapt, pesimist, dupa cum am vazut si dupa cum vom vedea in comparatie cu Allianz. Vei putea face ce vrei cu banii: fie ii retragi pentru o excursie in jurul lumii, fie de asiguri de o pensie lunara de bastan.

La Allianz, dupa 65 de ani de depuneri a cate 50 de euro lunar poti ajunge chiar si la o suma de 285.000 de Euro, ceea ce pare o suma exagerat de optimista in comparatie cu ING.

E important de stiut ca banii investiti intr-o pensie privata nu inseamna niste bani de care nu te mai poti atinge decat la pensionare. Poti retrage oricand din sumele economisite, sau mai bine zis investite, sau poti chiar sa retragi intreaga suma la nevoie, dupa un anumit numar de ani (minim 2 la ING, minim 5 la Allianz). E la fel de important de stiut insa ca vei putea rascumpara valoarea integrala a sumelor investite abia la finalul perioadei stabilite initial (de exemplu dupa 20 sau 33 de ani). Daca te hotarasti sa retragi toti banii dupa 5 ani depusi la Allianz, te vei alege cu mai putin decat ai depus (2.500 de Euro fata de 3.000 depusi). La ING in schimb, dupa 5 ani poti retrage aceeasi suma care s-a adunat in cont, respectiv 12.200 RON.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri