Gradul mediu de solvabilitate al pietei in 2010 era de 2,21 pentru asigurarile generale si de 4,29 pentru viata, peste nivelul minim impus de lege, cifre care s-au mentinut in ultimii 5 ani si atesta stabilitatea pietei de asigurari, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Cristian Constantinescu, candidatul initial al PDL pentru functia de presedinte al CSA, a afirmat luni in timpul audierilor la comisiile parlantare reunite ca problemele industriei asigurarilor au fost tratate cu superficialitate de autoritatea de reglementare.

El adaugat ca mai multe societati de profil sunt in sunt in stare de insolventa, insa nimeni din conducerea CSA nu si-a asumat curajul sa semneze "certificatul de deces" al acestora.

CSA resping acuzatiile aduse de Cristian Constantinescu cu privire la activitatea desfasurata de autoritate de supraveghere si conducerea acesteia in ultimii ani, cu privire la normele emise, dar si la capacitatea financiara a companiilor de asigurari. "Domnul Constantinescu nu isi sustine acuzatiile cu dovezi concrete, ci incearca sa dea un iz de credibilitate afirmatiilor sale speculand in acest sens opinia publica creata artificial, mai ales in ultimele luni, cum ca piata de asigurari nu ar fi stabila financiar".

Potrivit autoritatii, statele membre UE sunt obligate sa aplice modelul de solvabilitate Solvency I, care prevede ca o societate de asigurare este considerata solvabila daca are marja de solvabilitate disponibila mai mare sau cel putin egala cu marja minima, deci raportul dintre aceste doua marje (gradul de solvabilitate) este de cel putin 1.

In Romania, la nivelul anului 2010, gradul mediu de solvabilitate al pietei era de 2,21 pentru activitatea de asigurari generale si de 4,29 pentru cea de asigurari de viata, cu mult peste nivelul minim impus de lege. Acest grad s-a mentinut la aceleasi valori in ultimii 5 ani (iar in cazul asigurarilor de viata chiar a crescut), fapt care atesta stabilitatea pietei de asigurari, in pofida crizei economice.

"Indicatorii de lichiditate ai societatilor de asigurare au respectat, in general, cerintele legale, iar atunci cand au fost identificate probleme temporare la nivel individual, Consiliul CSA a dispus aplicarea de planuri de masuri, de redresare financiara, incluzand de multe ori realizarea de infuzii de capital de catre actionari", se arata in documentul CSA.

Comisia mentioneaza ca politica sa din ultimii ani fost aceea de a preveni deteriorarea solvabilitatii societatilor, astfel incat sa se evite, pe cat posibil, intrarea lor in stare de insolventa. "Masura intrarii in insolventa a unei companii de asigurare este considerata de catre toate autoritatile nationale de supraveghere a asigurarilor ca fiind o solutie de ultima instanta si, pana sa se ajunga la o astfel de situație, trebuie utilizate toate celelalte masuri prevazute de lege". [...] In ultimii 5 ani, numai 3 societati au intrat in stare de insolventa, acestea detinand o cota de piata cumulata de 0,4%.

"Suntem constienti de faptul ca sunt persoane care reclama dificultati in relatia cu asiguratorii, in special in cazul asigurarilor RCA, dar CSA foloseste toate mijloacele legale pentru a rezolva acele probleme care sunt reale si intemeiate (pentru ca exista si tentative de fraudare). Daca ne uitam la numarul reclamatiilor RCA primite la CSA in anul 2010, vom constata ca acesta reprezinta numai 1,5% din numarul dosarelor de daune avizate in acelasi an, drept pentru care nu se poate afirma ca este vorba despre o practica generalizata a societatilor de a nu plati despagubiri.

In ceea ce privește legislatia, ne surprinde declaratia domnului Constantinescu cum ca multe norme sunt depasite sau incorecte din punct de vedere tehnic, din moment ce domnia sa, in calitate de fost presedinte al UNSAR pana de curand, a fost parte in elaborarea acestei legislatii. Astfel, proiectele de acte normative elaborate de CSA au fost transmise spre consultare si observatii asociatiilor profesionale din domeniul asigurarilor, deci inclusiv catre UNSAR. Cu toate acestea, nu de putine ori s-a intamplat ca UNSAR sa nu aiba observatii pe proiectele remise de CSA, pentru ca, dupa aprobarea lor de catre Consiliul CSA, sa faca declaratii publice prin care le dezaproba.

Mai mult decat atat, domnul Constantinescu omite sa spuna ca in legislatia romana din asigurari au fost preluate prevederile directivelor si regulamentelor europene, care sunt obligatorii pentru toate statele membre ale Uniunii Europene".

In prezent, pe piata romaneasca de asigurari exista 43 de societati de asigurare care detin impreuna un capital social de circa 1 miliard de euro, din care aproape 90% este strain. La inceputul anului 2006, capitalul cumulat era de circa 250 milioane euro (deci de 4 ori mai mic), iar cota de participare a investitorilor straini era de 50% (la jumatate decat este in prezent).

"In ultimii 5 ani au fost atrasi pe piata romaneasca unii dintre cei mai mari asiguratori europeni, care au ales sa infiinteze societati supravegheate de CSA, desi puteau sa desfasoare activitate pe teritoriul Romaniei in baza liberei circulatii a serviciilor sau a dreptului de stabilire si sa ramana sub supravegherea autoritatii din statul membru de origine".

Pe piata romaneasca de asigurari sunt prezente grupurile: Societe Generale, Groupama, Erste, Ergo, Aegon, Cardif Asigurari, Kd Life, Credit Europe, EFG, Wiener Stadtische, Uniqa, Signal Iduna, AXA.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri