Consiliul de Administratie al BNR reitereaza ca este pregatit sa utilizeze intregul set de instrumente de care dispune Banca Nationala pentru a contracara presiunile inflationiste. \"Clientii vor fi cel mai afectati pentru ca vor creste dobanzile la credite\", afirma presedintele ARB, Radu Gratian Ghete. \"Vad o majorare a dobanzilor cu 0,25% la euro si dolari\", estimeaza presedintele BB&P, Bogdan Baltazar
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a decis majorarea ratei dobanzii la 8,5% si stabilirea rezervei valutare minime la 40%. Masura a starnit reactii contradictorii printre specialistii implicati in mediul financiar-bancar. "Decizia BNR are darul de a afecta in primul rand clientii bancilor", precizeaza presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, in timp ce presedintele BB&P, Bogdan Baltazar, considera ca masurile bancii centrale sunt de-a dreptul inacceptabile.

Radu Gratian Ghetea: "Clientii bancilor vor fi primii afectati de aceste masuri"

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor se declara ingrijorat de faptul ca BNR, in loc sa elimine masurile de limitare a creditarii, le accentueaza. Declaratia facuta de Ghetea nu este intamplatoare in contextul in care bancile, prin intermediul ARB, au solicitat in urma cu trei zile marirea pragului de indatorare familiala. "Clientii vor fi cei mai afectati pentru ca vor creste dobanzile la credite", a explicat Ghetea. El se asteapta si la o crestere a dobanzilor la depozitele in lei, insa nu la fel de mare cu cea la credite.

Majorarea rezervei valutare minime, o masura compensatorie

La randul sau, Bogdan Baltazar, presedintele firmei de consultanta Baltazar, Bloom & Parvulescu, considera ca majorarea rezervelor minime la 40%, reprezinta o masura compensatorie la cresterea dobanzii. "Este evident ca majorarea dobanzii de politica monetara va descuraja creditarea in lei, iar banca centrala s-a temut ca populatia se va intoarce pe valuta", a explicat Baltazar.

El considera ca scaderea dobanzilor la credite in lei se va opri, fiind posibila chiar o majorare a dobanzilor, dar intr-o marja de 0,75-1%.
Baltazar a adaugat ca dobanzile "penibile" la depozite se vor majora si ele cu maximum un punct procentual. Si la valuta se vor inaspri conditiile de creditare. La o crestere a rezevelor cu cinci puncte procentuale, vad o majorare a dobanzilor cu 0,25% la euro si dolari", a mai spus Bogdan Baltazar.

BNR face totul pentru reducerea inflatiei

Banca Nationala a Romaniei a realizat un studiu asupra parametrilor macroeconomici ai Romaniei. Conform unui comunicat al BNR, "apropierea momentului integrarii Romaniei in Uniunea Europeana presupune continuarea ferma a procesului de dezinflatie, obiectiv fundamental care reclama un mix restrictiv de politici economice-monetare, fiscale si de venituri - in paralel cu accelerarea reformelor structurale.

"Concluziile bancii centrale releva incetinirea ritmului de crestere economica, mentinerea consumului la un nivel nesustenabil, precum si o dinamica pozitiva a investitiilor. Consiliul de Administratie al BNR considera ca mentinerea tintelor de inflatie anuntate anterior de 5 la suta pentru anul 2006 si 4 la suta pentru 2007 in conditiile implementarii imediate a unui ansamblu de politici economice restrictive si oferirea unei perspective pe termen mediu, pot ancora mai bine anticipatiile, asigurand astfel realizarea mai usoara a dezinflatiei efective si a procesului de convergenta cu Uniunea Europeana. "Consiliul de Administratie al BNR reitereaza ca este pregatit sa utilizeze intregul set de instrumente de care dispune Banca Nationala pentru a contracara presiunile inflationiste", precizeaza sursa citata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri