Saptamina bursiera recent incheiata a fost dominata de tranzactiile cu pachete importante de actiuni emise de doua dintre principalele societati listate: BRD Groupe Socit Gnrale si Petrom
Indicii bursieri BET-C si BET, care reflecta evolutia de ansamblu a pietei de capital, s-au apreciat pe parcursul saptaminii trecute cu 1,52%, respectiv 1,42% fata de vinerea precedenta. Mai mult decit atit, chiar sedinta din data de 7 februarie a marcat noi maxime istorice pentru acesti doi indici.

Indicele BET-FI, care prezinta imaginea evolutiei celor cinci societati de investitii financiare listate la bursa, este singurul care a inregistrat o usoara scadere, de 0,87% pina la valoarea de 53.555,04 puncte.

Actiuni bune si mai putin bune

In intervalul de timp analizat au fost inregistrate cresteri semnificative de pret de catre: Vel Pitar Rm. Vilcea (+27,36%), Artrom Slatina (+24,11%), Bermas Suceava (+19,09%), Amonil Slobozia (+16,67%), Biofarm Bucuresti (+10,24%), Carbid Fox Tirnaveni (+9,89%), Brd-GSG (+9,44%), SSIF Broker Cluj (+6,67%).

Totodata, am putut observa scaderi drastice de pret pentru societatile Alro Slatina (-14,08%), Chimopar Bucuresti (-12,08%), Armatura Cluj (-9,72%), Electrocontact Botosani (-9,09%). Toate companiile enumerate aici se incadreaza insa in categoria emitentilor cu lichiditate si capitalizare bursiera scazuta.

BRD, randament de 9,44%

Asa cum anuntam la inceput, BRD-GSG a traversat o saptamina cu o lichiditate semnificativa, valoarea tranzactiilor fiind de 60,6 milioane de lei. Sedinta din 7 februarie s-a remarcat atit prin cea mai mare valoare tranzactionata de la inceputul anului (60,6 mil. lei), cit si prin inregistrarea unui nou maxim istoric de 20 de lei (pret la care au fost tranzactionate peste 1,5 milioane de actiuni BRD). In intervalul de timp analizat, preturile BRD au variat intre un minimum de 18,2 lei si un maximum de 20 de lei, pretul de inchidere al saptaminii fiind de 19,7 lei.

In aceste conditii, randamentul saptaminal a fost de 9,44%.

Lichiditate buna la Petrom

Petrom Bucuresti s-a situat pe locul secund in topul lichiditatii, cu tranzactii insumind 60,152 milioane de lei (adica 18,9% din rulajul bursier total). Sedinta reprezentativa a saptaminii pentru acest emitent a fost cea din 9 februarie, cind valoarea tranzactiilor a fost de 37,3 milioane de lei. In aceasta sedinta s-au transferat prin piata Deal un numar de 55 de milioane de actiuni la pretul de 0,6200 lei/actiune. La nivelul saptaminii, preturile SNP au variat intre un minimum de 0,6100 lei/actiune si un maximum de 0,6500 lei/actiune (la un pas de cotare de maximul istoric). Pretul de inchidere al sedintei de vineri a fost de 0,6300 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri