Cursul de schimb a inchis sedinta la 4,3300 - 4,3325 lei/euro, paritatea revenind peste nivelul de 4,3300 lei/euro in a doua parte a zilei, ca urmare a aversiunii la risc in crestere a jucatorilor, alimentata de temerile cu privire la posibilitatea intrarii Greciei in incapacitate de plata, informeaza Mediafax.
Primele tranzactii au fost realizate la 4,3180 - 4,3200 lei/euro, paritate cu 0,4 - 0,5 bani peste ultimele cotatii de luni, de 4,3140 - 4,3150 lei/euro.

In cateva minute, rata de schimb a urcat la 4,3200 - 4,3220 lei/euro, insa apoi unele ordine de vanzare de euro au dus cursul in jos, astfel ca in jurul orei 10:00, bancile cotau euro la 4,3060 - 4,3090 lei.

Totusi, dupa primele doua ore rata de schimb a trecut din nou pe crestere, iar in a doua parte a sedintei a urcat pana la un maxim de 4,3350 lei/euro.

La finalul sedintei, euro era tranzactionat la 4,3300 - 4,3325 lei, respectiv, cu 1,6 - 1,75 bani peste inchiderea de luni.

"Aversiunea la risc este in crestere, fiind alimentata de temerile legate de un posibil default (intrare in incapacitate de plata -n.r.) al Greciei. Asta se reflecta si in evolutia valutelor din regiune in raport cu euro, dar si burselor, care scad vizibil. Ieri (luni-n.r.) aprecierea leului a fost determinata de o posibila interventie a BNR, care era menita sa duca cursul la 4,30 lei/euro, astfel incat rata la care se vor calcula accizele anul viitor sa nu amplifice cu mult inflatia. Astazi, in schimb, aversiunea la risc si-a facut simtita influenta in cotatii si din acest motiv vedem cursul din nou peste 4,33 lei/euro", a afirmat un dealer.

La finalul sedintei de la Bucuresti, zlotul si forintul se depreciau cu cate 0,3% in raport cu euro, iar leul era in scadere cu aproximativ 0,4%.

Totodata, marile burse europene coborau cu pana la 3,6%, iar pietele din SUA consemnau scaderi de cel mult 1,4%.

Scaderile pietelor au continuat sa fie determinate de temerile investitorilor cu privire la intrarea Greciei in incapacitate de plata, eveniment care ar putea declansa o criza bancara in Europa.

Ministrii Finantelor din zona euro au convenit, intr-o reuniune la Luxembourg, ca Grecia poate astepta pana la mijlocul lunii noiembrie cea de-a sasea transa, de 8 miliarde euro, din imprumutul extern convenit in luna mai a anului trecut cu UE si FMI. Totodata, presedintele Eurogroup, Jean-Cladue Juncker, a declarat ca ministrii reevalueaza marimea contributiei sectorului privat la cel de-al doilea acord de salvare a Greciei, care a fost stabilita in iulie la 21%.

Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut cu 0,63 bani, la de 4,3159 lei/euro. BNR a afisat luni un curs de referinta de 4,3222 lei/euro, dupa ce vineri rata oficiala afisata a atins cel mai ridicat nivel al ultimelor 15 luni si a fost aproape de maximul istoric.

Totodata, moneda nationala s-a intarit marti si in raport cu francul elvetian, iar banca centrala a anuntat un curs in scadere cu 0,56 bani, de la 3,5575 lei/franc, la 3,5519 lei/franc.

Pe de alta parte, leul s-a depreciat in raport cu dolarul, cursul de referinta urcand cu 3,05 bani, la 3,2674 lei/dolar, si a atins astfel un nou maxim din luna ianuarie. O paritate mai ridicata a fost publicata de BNR la 12 ianuarie, de 3,2744 lei/dolar.

Dobanzile practicate marti dimineata de bancile comerciale pentru sumele cu scadenta la o zi au scazut nesemnificativ, de la 5,32% - 5,82%, la 5,29% - 5,79%. Dobanzile afisate pentru plasamentele pe o saptamana sunt de 5,52% - 6,02%, dupa ce luni au fost de 5,51% - 6,01%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri