Principala preocupare pentru anul viitor este daca societatea si clasa politica vor reusi sa iasa din tiparul precedentelor cicluri electorale, cu promisiuni mai mult sau mai putin desprinse de realitate, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Suntem inaintea anului electoral, devenim tot mai constienti, nu numai noi specialistii in economie si finante, ca avem constrangeri bugetare puternice. Se discuta in permanenta de solutii. Cateodata solutiile pentru noi sunt glumete, dar se discuta. Nu poti sa treci cu vederea aceste dezbateri, extrem de mediatizate. Va reusi societatea si clasa politica ca in anul 2012 sa iasa din tiparul precedentelor cicluri electorale, cu promisiuni mai putin sau mai mult desprinse de realitate?", a spus Isarescu la Romania Financial Forum 2011, citat de Mediafax.

Seful bancii centrale a afirmat ca in prezent are loc la o destructurare rapida a institutiilor la nivel global, inclusiv a structurilor politice, iar lumea traieste intr-o confuzie deoarece noile structuri se formeaza greu.

"Asistam la o destructurare destul de rapida. Aceasta destructurare a acestor forme, uneori nici nu realizam cat de mult s-a stricat. O destructurare este o stricaciune, aceasta destructurare are loc in conditiile in care noile forme se incheaga foarte greu, iar lumea traieste intr-o confuzie. Si structurile politice par ca functioneaza mai greu, dar stiu ca nimic nu e nou sub soare. Orice ajustare este mai intai respinsa si apoi apar ambele situatii, fie ajustarea se face foarte repede, fie ajustarea este tardiva. Intre cele doua extreme viata te duce la optimul normal al vietii, dar discutiile balanseaza intre extreme", a mai spus Isarescu.

Problema actuala - supraindatorarea statelor inainte de declansarea crizei

"Keynes nu spunea niciodata oricand si oricum, guvernele trebuia sa-si pastreze in perioadele bune o rezerva pentru a putea interveni cand sunt probleme.(...) Problema actuala este exact supraindatorarea statelor inainte de declansarea crizei, ceea ce a pus guvernele actuale in situatia de a nu se mai putea indatora suplimentar, deci nu mai pot aplica solutia lui Keynes. Dar solutia lui Keynes spunea clar: conservati-va capacitatea de interventie in perioadele bune", a spus Isarescu.

In acest context, Isarescu a adus in discutie rezistenta Germaniei fata de o solutie facila in cazul Greciei, aratand ca cea mai mare economie din Europa a avut grija sa acumuleze spatiu de manevra si s-a restructurat in perioada anterioara crizei.

"Germania si-a conservat capacitatea de interventie. Este tara unde nivelul de trai si salariul real nu au mai crescut din 1997-1998. Bineinteles ca nu cedezi usor o asemenea pozitie, cine ar ceda-o, apare si partea cealalta cu solidaritatea europeana", a afirmat seful bancii centrale.

Reducerea CAS sau a impozitelor - solutii simple, dar ar putea esua dupa 6 luni

"Solutiile par simple, cum ar fi contributiile sociale trebuie scazute, impozitele trebuie scazute, dar la a doua runda de judecati constati ca astea pot sa esueze dupa primele sase luni, pentru ca nu le poti finanta. Reducerea CAS ar impinge cresterea investitiilor in sectorul privat, dar ar insemna o resursa in minus pentru investitiile publice. Orice investitie neterminata este o resursa imobilizata. O tara se dezvolta sau isi creste nivelul de trai pe masura ce-si mobilizeaza resursele, nu le imobilizeaza. Prioritizarea investitiilor este esentiala, dar sa vedem ce inseamna cand ai 40.000 de proiecte nefinalizate", a mai spus Isarescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri