Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat joi, 9 februarie, sa retraga autorizatiile de functionare unui numar de 14 brokeri de asigurare. In urma analizarii documentatiei prezentate de directiile competente, Consiliul a decis retragerea autorizatiilor pentru neconformarea prevederilor legale in vigoare cu privire la detinerea unui capital social varsat de minimum 25.000 RON (25.000.000 ROL), informeaza CSA.

Decizia Consiliului a inclus societatile de brokeraj: Forum Asigurari SRL, Domico Asig SRL, GFA International Insurance Broker SRL, Quantum Risk Control SRL, National Brokers Company - NBC SRL, toate cu sediul in Bucuresti, D & G Broker Asigurari SRL, din Cluj-Napoca, Insurance Brittania Consulting SRL, din Bucuresti, Roasig Broker SA, din Galati, Efocon SRL, cu sediul in Sanmartin, judetul Bihor, Universal Broker Asigurari SRL, cu sediul in Focsani, Lider Asig SRL, din Cluj-Napoca, Oltinvest Asigurari, din judetul Dolj, Cluj Insurance Brokers SRL, din Cluj-Napoca, Grand Broker de Asigurari SRL, din Bucuresti.

Asiguratii pot denunta asigurarea obligatorie RCA printr-o avizare scrisa transmisa asiguratorului RCA la care sunt asigurati, cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea perioadei de asigurare mentionate in documentele de asigurare. Dovada denuntarii asigurarii RCA revine asiguratului, se mentioneaza in comunicatul transmis de CSA.
Inainte de incheierea unui contract de asigurare, asiguratorul RCA are obligatia sa verifice in baza unica de date (http://cedam.csa-isc.ro/) situatia autovehiculului pentru care se doreste sa se incheie asigurarea obligatorie RCA. In cazul in care pentru autovehiculul respectiv exista deja o asigurare obligatorie RCA incheiata cu un alt asigurator, noul asigurator RCA va cere proprietarului sa faca dovada denuntarii contractului de asigurare existent.

Este interzis asiguratorilor RCA sa incheie asigurarea obligatorie - contractul de asigurare - cu persoanele care au in proprietate autovehicule inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania, daca acestea nu fac dovada denuntarii asigurarii obligatorii RCA - contractul de asigurare - in conditiile prevazute mai sus, se mentioneaza in comunicat.

Persoanele care au in proprietate autovehicule inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania, dar care nu au avut incheiata asigurarea obligatorie RCA in ultimele 12 luni de la data la care se prezinta pentru incheierea acesteia, vor declara pe propria raspundere acest fapt.
Incheierea asigurarii obligatorii RCA obliga noul asigurator RCA sa transfere primele de asigurare incasate asiguratorului RCA initial, in termen de maximum sapte zile lucratoare, de la data notificarii primite de la acesta, si sa plateasca despagubirile pentru prejudiciile de care asiguratul raspunde fata de persoanele pagubite, in conditiile legii, pana la intrarea in contul bancar al asiguratorului RCA initial, a primelor de asigurare.

"Mai sunt aproximativ doua saptamani si vom sti exact cine s-a asigurat si cine nu. Rastimpul este necesar pentru a diminua la maximum posibil eventualul grad de eroare ce poate aparea din centralizarea informatiilor in baza de date CEDAM", declara presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, domnul Nicolae Eugen Crisan.

CSA reaminteste societatilor de asigurare autorizate sa practice asigurarile RCA, deoarece sunt singurele raspunzatoare pentru introducerea completa si corecta, in baza de date, a datelor din politele RCA emise, si solicita acestora sa isi ia toate masurile necesare astfel incat, la reinnoirea politelor RCA, sa poata verifica in baza de date situatia autovehiculului pentru care se doreste sa se incheie asigurarea obligatorie RCA.

In ceea ce priveste modalitatile de vanzare si canalele de distributie ale contractelor de asigurare RCA, acestea sunt stabilite exclusiv de catre societatile de asigurare, conform propriilor politici de marketing, atributiile Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor fiind acelea de a verifica respectarea prevederilor legale in vigoare.

Conform raportului anual al CSA, in anul 2004 erau 234 de brokeri. Valoarea totala a primelor intermediate, raportate de 219 brokeri, s-a ridicat la 167,83 milioane de euro.

Aceasta noua dispozitie vine la mai putin de doua saptamani de la adoptarea unei decizii asemanatoare. La inceputul lunii februarie, CSA a retras autorizatiile de functionare ale societatilor de asigurari care nu si-au majorat capitalul social pana la nivelul maxim corespunzator pana la 31 decembrie 2005. Atunci au fost retrase autorizatiile pentru ABG Insurance SA, Mediterranea Assicurazioni SA, Mondial Assurances SA, Compania Nationala de Asigurari si Reasigurari SA, Omniasig Addenda SA si Provitas SA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri